Διαδηλώσεις στο Ιράν για έκτη μέρα με 22 νεκρούς!

Συνελήφθησαν στην Τεχεράνη περισσότεροι από 450 άνθρωποι, στις βιαιότερες συγκρούσεις από τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2009Από τη
Θεανώ Καρούτα 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για έκτη ημέρα στο Ιράν και οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 22, καθώς εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Ισφαχάν, στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Από το Σάββατο πάντως η ιρανική αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 450 ανθρώπους στην Τεχεράνη, στις πολυπληθέστερες και βιαιότερες διαδηλώσεις που σημειώνονται σε πόλεις του Ιράν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το σύνηθες, η λαϊκή οργή για τις ανατιμήσεις και τη διαφθορά ξέσπασε πρώτα στην περιφέρεια -στην πόλη Μασχάντ για την ακρίβεια- και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί δεσμεύτηκε να καταστείλει τους «παράνομους», ενώ ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ κατηγόρησε για τις ταραχές τους «εχθρούς του Ιράν», που «τις τελευταίες μέρες χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα, περιλαμβανομένων μετρητών, όπλων, πολιτικής και ενός μηχανισμού αντικατασκοπίας, για να προκαλέσουν ταραχές».

Ο πρώτος πολίτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν κατονόμασε τους «εχθρούς», εντούτοις ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πίσω από την εξέγερση. Την ίδια στιγμή σύμβολο των διαδηλώσεων έχει γίνει μια νέα γυναίκα χωρίς μαντίλα, η οποία απαθανατίστηκε σε φωτογραφία να κουνά ένα λευκό μαντίλι πάνω σε ραβδί.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σε νέα εμπρηστική ανάμειξη προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Ο λαός του Ιράν επιτέλους αντιδρά στο κτηνώδες και διεφθαρμένο ιρανικό καθεστώς. Ολα τα χρήματα που τόσο ανόητα τους έδωσε ο πρόεδρος Ομπάμα πήγαν στην τρομοκρατία και στις τσέπες τους. Ο λαός έχει ελάχιστο φαγητό, υψηλό πληθωρισμό και καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ε.Ε. έσπευσε να τονίσει ότι «ελπίζει» το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν θα παραμείνει «εγγυημένο» στο Ιράν, ενώ έκκληση για διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ανησυχία για τα γεγονότα εξέφρασε και η Αγκυρα απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί η βία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα