ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Το όνομα πρέπει να είναι μόνο μια παράμετρος στη συμφωνία με το κρατίδιοΑπό τον
Δημήτρη Γαρούφα*

Στις βαλκανικές περιηγήσεις μου γνώρισα αρκετούς (και μάλιστα ελληνομαθείς – πέρα από τους ελληνικής καταγωγής) από τον επιστημονικό ή πολιτικό χώρο των γειτονικών χωρών με τους οποίους διατηρώ κάποια επαφή και κατά καιρούς ανταλλάσσουμε απόψεις για τις εξελίξεις στον βαλκανικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, διπλωμάτης από την πΓΔΜ, θέλοντας να καταλάβει τη θέση του μέσου Ελληνα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ζήτησε να καλέσω κάποιους φίλους για μια άτυπη συζήτηση για το θέμα της ονομασίας και των σχέσεων των δύο χωρών.

Η συνάντηση έγινε πριν από μερικές μέρες και προεισαγωγικά ξεκαθάρισε ο επισκέπτης ότι είναι Σλάβος, η γλώσσα του είναι σλαβική, αλλά δεν είναι Αλβανός, δεν είναι Σέρβος, δεν θέλει να είναι Βούλγαρος και αναζητά ονομασία με βάση το γεγονός ότι κατοικεί σε ένα τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτής συμπεριλαμβάνεται στην Ελλάδα. «Κατανοώ», είπε ο επισκέπτης ότι κατοικώντας σε ένα τμήμα της Μακεδονίας δεν μπορούμε να οικειοποιούμαστε το όλον, αλλά θέλουμε να έχουμε ονομασία που να δείχνει ότι κατοικούμε σε τμήμα αυτού του χώρου».

Η συζήτηση ήταν πολύωρη και οι συμμετέχοντες φίλοι (από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους) δήλωσαν (με εξαίρεση ενός) ότι δεν μπορεί ο Ελληνας πολίτης να δεχθεί ονομασία που θα έχει μέσα τη λέξη Μακεδονία γιατί είναι σίγουρο ότι μελλοντικά θα φύγει όποιος γεωγραφικός προσδιορισμός και θα μείνει το «Μακεδονία», και ότι ακόμη πρέπει να γκρεμίσουν τα αγάλματα, να σταματήσουν τις ανοησίες για καταγωγή από αρχαία Μακεδονία, να αλλάξουν τα σχολικά τους βιβλία κ.λπ. Στη συζήτηση έγινε ευρεία αναφορά στον τρόπο «μακεδονοποίησης» των Σκοπίων, για όσα έγραφε το 1903 ο Κρίστε Μισίρκοφ, για τις επαναστάσεις των Ελλήνων Μακεδόνων από το 1821 και μετέπειτα που διεθνώς αποσιωπούνται κ.λπ. Το συμπέρασμα ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών (αν ερωτηθεί) δεν δέχεται ονομασία των Σκοπίων που θα έχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της, έστω και ως γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά και ότι, επίσης, δύσκολα θα συμφωνήσουν και οι Σλάβοι των Σκοπίων σε ονομασία που δεν θα δείχνει ότι κατοικούν σε κομμάτι της Μακεδονίας, ενώ σχετικά εύκολα θα συμφωνήσουν σε αυτό οι Αλβανοί των Σκοπίων.

Στην πολύωρη αυτή συζήτηση διαπίστωσα ότι ακόμη και οι πλέον μετριοπαθείς από τα Σκόπια αγνοούν την πραγματική ιστορία και έτσι, ενώ έχουν περάσει διεθνώς την εξέγερση του «Ιλιντεν», που έγινε ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία το 1903, σαν «τη μοναδική εξέγερση του μακεδονικού λαού», θέλουν να αγνοούν (δυστυχώς αγνοείται και διεθνώς) την ελληνική επανάσταση του 1821-1822 στη Χαλκιδική, στη Νάουσα κ.λπ. Αγνοείται ακόμη το γεγονός ότι η λεγόμενη επανάσταση του Ιλιντεν» κράτησε μόνο για οκτώ μέρες, ενώ η Νάουσα αντιμετώπισε πολυάριθμο τουρκικό στρατό για δύο μήνες και η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική σχεδόν επτά μήνες. Δυστυχώς, την επανάσταση των Ελλήνων στον μακεδονικό χώρο το 1821-1822 την αγνοούν διεθνώς, αλλά την υποτιμούν και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η επίσημη σχολική Ιστορία μας λίγα γράφει γι’ αυτόν τον αγώνα.

Εχω επισκεφθεί κατ’ επανάληψη τα Σκόπια και με θεσμική ιδιότητα, και έχω συζητήσει με ανθρώπους από τον επιστημονικό χώρο και κάποιους πολιτικούς τους, και με θλίψη διαπίστωσα ότι ήμουν ο μόνος, από τους 23 ξένους αντιπροσώπους, στη γιορτή για τα 50 χρόνια του δικηγορικού συλλόγου τους τον Μάιο του 2005 σε αίθουσα του Κοινοβουλίου τους, που στον χαιρετισμό μου (με την ιδιότητα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) τους αποκάλεσα FYROM, γεγονός που ήταν η αφορμή μιας γνωριμίας και σύντομης συνομιλίας με τον Κ. Γκλιγκόροφ – ιδρυτικό μέλος του δικηγορικού συλλόγου των Σκοπίων.

Δ εν είναι του παρόντος να αναφερθώ στα πολλά λάθη της χώρας μας στο θέμα αυτό, αλλά επειδή τώρα είναι βέβαιο ότι από ΗΠΑ και Ε.Ε. ασκούνται πιέσεις για συμβιβασμό, πρέπει να ξέρουμε ότι η πλειονότητα του πληθυσμού στη FYROM έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου επί δεκαετίες για δήθεν «μακεδονική» καταγωγή και αγνοεί την πραγματική Ιστορία… Να έχουμε υπόψη ότι στο θέμα αυτό η ονομασία είναι μόνο μια παράμετρος, γιατί πρέπει παράλληλα να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία τους, να αναθεωρηθεί η Ιστορία τους και να διδάσκονται οι νέοι στα σχολεία τους ότι είναι Σλάβοι, ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Μακεδονία, ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική διάλεκτος και να συνειδητοποιήσουν ακόμη ότι το κράτος τους μπορεί να μακροημερεύσει μόνο με την ελληνική στήριξη.

*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα