Αγανάκτηση γιατρών για τις επιθέσεις

Πυρά κατά της ηγεσίας του υπουργείου για τα συνεχόμενα κρούσματα βίας σε νοσοκομεία από ασθενείς και συνοδούςΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί υπεύθυνες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία από εξοργισμένους ασθενείς και συνοδούς. 

Με αφορμή το τελευταίο κρούσμα βίας στο Νοσοκομείο της Λαμίας, που σημειώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν ένας συνοδός ασθενούς απείλησε με όπλο εργαζομένους, η ομοσπονδία εκτιμά σε ανακοίνωσή της ότι «οι απαξιωτικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το προσωπικό των νοσοκομείων έχουν πυροδοτήσει τη βίαιη συμπεριφορά συνοδών και ασθενών».

Κατά Πολάκη

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: «Πέραν της ελλιπούς φύλαξης για τη βίαιη συμπεριφορά των συνοδών και των ασθενών κατά των γιατρών και του προσωπικού, ευθύνονται και οι δημόσιες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που στοχοποιεί το προσωπικό του ΕΣΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει πει κατά καιρούς ότι το προσωπικό των νοσοκομείων αποτελεί πλοκάμια του παρακράτους, ότι τα παίρνουν και άλλες απαξιωτικές εκφράσεις. Τέτοιες δηλώσεις καλλιεργούν παραβατικές συμπεριφορές. Δυστυχώς, τηρούν σιγήν ιχθύος ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ξανθός σε τέτοιες δηλώσεις που πυροδοτούν βίαιες συμπεριφορές σε βάρος του προσωπικού». 

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ, απευθυνόμενη προς τους κ. Τσίπρα και Ξανθό, συμπληρώνει ότι «οφείλουν άμεσα να μαζέψουν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, να ανακαλέσει τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις, πριν θρηνήσουμε θύματα. Και να δοθούν κονδύλια στα νοσοκομεία για αύξηση των μέτρων ασφαλείας».

Οσον αφορά το περιστατικό με τον συνοδό ασθενή που απείλησε με όπλο το προσωπικό του Τμήματος Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Λαμίας στις 31 Δεκεμβρίου, η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ότι, ενώ η διοίκηση είχε δεσμευτεί να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας μετά και την κλοπή ιατρικών μηχανημάτων, τελικά δεν έγινε τίποτα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από το κρούσμα βίας στη Λαμία είχε προηγηθεί, στις 19 Δεκεμβρίου, ο ξυλοδαρμός ενός παιδιάτρου από έναν Αλβανό πατέρα δύο παιδιών που είχε επισκεφτεί νωρίτερα το θεραπευτήριο.

Δρομοκαΐτειο: Δένουν τροφίμους λόγω έλλειψης προσωπικού

Σοκ προκαλεί η φωτογραφία με τον καθηλωμένο ασθενή στην πρωτοχρονιάτικη εφημερία του Ψυχιατρείου «Δρομοκαΐτειο» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Την Πρωτοχρονιά άλλη μια φορά σε κάθε τμήμα του ψυχιατρικού ιδρύματος υπήρχε μία νοσηλεύτρια για κάθε 35-40 ασθενείς, με συνέπεια να αναγκαστούν να καθηλώσουν τον ασθενή, που προφανώς ήταν σε διέγερση.

Αλλωστε το φαινόμενο της καθήλωσης στο ψυχιατρείο δεν είναι σπάνιο, καθώς εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού σε κάθε εφημερία οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δένουν με ιμάντες 10-15 ασθενείς που λόγω της νόσου εκδηλώνουν υπέρμετρη έξαρση, υπερκινητικότητα, έχουν ακατάπαυστο ρυθμό ομιλίας με κραυγές και διαταραγμένη σκέψη, δηλαδή είναι σε διέγερση.
Για την ασφάλεια τη δική τους, λοιπόν, αλλά και των εργαζομένων και των άλλων ασθενών τούς καθηλώνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης καταγράφεται τριπλασιασμός των εισαγωγών με εισαγγελική εντολή στα ψυχιατρεία. Ειδικότερα, από τις 12.000 εισαγωγές που γίνονται κάθε χρόνο οι 7.800 αφορούν ακούσιες νοσηλείες, οι υπόλοιπες είναι εκούσιες ενώ ανάμεσα στους νοσηλευομένους υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες και ναρκομανείς. Επίσης, 18.000 ψυχικά ασθενείς δεν γίνονται δεκτοί για νοσηλεία λόγω έλλειψης κρεβατιών για οξέα περιστατικά!
Η ΠΟΕΔΗΝ με τη χθεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως οι συνθήκες νοσηλείας είναι τραγικές, απερίγραπτες, με καθηλωμένους ασθενείς, διακίνηση ναρκωτικών, ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς εργαζομένων και ασθενών.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα