Ιράν: Στους δρόμους τώρα και οι φιλοκυβερνητικοί

Καζάνι που βράζει είναι η Τεχεράνη! Τα είπαν Ροχανί και Ερντογάν, ανησυχεί η ΓερμανίαΑπό τη 
Θεανώ Καρούτα 

Στην αντεπίθεση πέρασε η Τεχεράνη απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές, που από την περασμένη Πέμπτη διαμαρτύρονται για τη λιτότητα, καθώς χθες οργανώθηκαν αντισυλλαλητήρια δεκάδων χιλιάδων φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών σε πολλές πόλεις της χώρας.
Με πανό που κατήγγελλαν «τους ταραξίες», οι Ιρανοί που στηρίζουν την κυβέρνηση φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ: «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ».

Οι φιλοκυβερνητικές πορείες σε αρκετές πόλεις, μάλιστα, μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ακολούθησαν τις δηλώσεις του προέδρου Χασάν Ροχανί πως «οι ταραξίες αποτελούν μια μικρή μειονότητα και ο λαός θα τους απαντήσει».

Επικοινωνία με Τουρκία

Στον απόηχο των νέων διαδηλώσεων, ο Ροχανί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στην ιρανική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν, αφού εξέφρασε την επιδοκιμασία του για τη στάση που τηρεί ο Ιρανός, δέχτηκε τις ευχαριστίες του ομολόγου του «για την ευαισθησία που δείχνει απέναντι στα γεγονότα». Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζουν τους εξεγερμένους, ενώ, στον αντίποδα, η Τουρκία υιοθετεί τη μη εμπλοκή στα εσωτερικά άλλου κράτους.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε την Τεχεράνη να σεβαστεί τις ελευθερίες έκφρασης και συγκέντρωσης των πολιτών. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράν και κυρίως τις ειδήσεις για θανάτους και πολυάριθμες φυλακίσεις» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θεωρεί το να διαδηλώνουν οι άνθρωποι για τα οικονομικά και τα πολιτικά προβλήματά τους «θεμιτό και άξιο σεβασμού».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα