Τραμπ – Κιμ παίζουν με τα… κουμπιά του τρόμου

Σφοδρή απάντηση του Αμερικανού προέδρου μέσω twitter ο οποίος δήλωσε ότιτα πυρηνικά όπλα του είναι ισχυρότεραΑπό την 
Eλενα Στάθου -Ελευθερόγλου

Το δικό μου κουμπί είναι μεγαλύτερο, δυνατότερο και επιπλέον λειτουργεί»! Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να απαντήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του είχε δηλώσει πως έχει πάντα πάνω στο γραφείο του το «κουμπί» για την εκτόξευση των βορειοκορεατικών πυρηνικών όπλων!

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε χθεσινή ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Bορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι το πυρηνικό κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια. Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει, παρακαλώ, ότι έχω κι εγώ πυρηνικό κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου κουμπί λειτουργεί».

Το προεδρικό «τιτίβισμα» ήρθε την ώρα που η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ κλιμακώνεται, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να απειλεί ξανά τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η Βόρεια Κορέα είναι πλέον μια πυρηνική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να πλήξει ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια. Στην ίδιο διάγγελμα, πάντως, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έκανε μια προσπάθεια προσέγγισης της Ν. Κορέας, δηλώνοντας πως ο δρόμος προς τον διμερή διάλογο είναι «ανοιχτός» για την εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης. Φάνηκε, μάλιστα, διατεθειμένος να επιτρέψει σε Βορειοκορεάτες αθλητές να συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιονγκ-γκιουν πρότεινε στη Β. Κορέα να διεξαχθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου την 9η Ιανουαρίου προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του Τραμπ στις προσπάθειες προσέγγισης Πιονγιάνγκ και Σεούλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Β. Κορέας αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο».

Σε επικοινωνία Σεούλ και Πιονγιάνγκ

Υστερα από δύο ολόκληρα χρόνια… σιγής ασυρμάτου, η Βόρεια Κορέα, συνεχίζοντας την προσπάθεια προσέγγισης με τη γείτονα χώρα, αποκατέστησε την επικοινωνία μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής, η οποία είχε διακοπεί αιφνιδιαστικά με διαταγή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οπως έγινε γνωστό, χθες, στις 3.30 το μεσημέρι (τοπική ώρα) η Σεούλ έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Πιονγιάνγκ, το οποίο διήρκεσε 20 λεπτά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, η πρώτη επικοινωνία έδωσε την ευκαιρία στους τεχνικούς των δύο χωρών να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους. Λίγες ώρες αργότερα υπήρξε και δεύτερη επικοινωνία, και πάλι για τεχνικούς λόγους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα