Ξανθιώτες μαθητές θα εκτοξεύσουν μικροδορυφόρο

Για την εκτόξευση του δικού τους μικροδορυφόρου ετοιμάζονται μαθητές στην Ξάνθη, που εμπνεύστηκαν από την εκπαιδευτική ρομποτική και άρχισαν να εξερευνούν τα πεδία της επιστήμης και της υψηλής τεχνολογίας. «Είδαμε πόσο αρέσει στα παιδιά (σ.σ: η ρομποτική) κι αποφασίσαμε μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί, να διευρύνουμε αυτή τη δράση, να φτιάξουμε έναν σύλλογο στην πόλη, τους RoboSpecialists, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους μαθητές του δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου να ασχοληθούν με αυτό το χόμπι» εξήγησε ο δρ Θανάσης Μπαλαφούτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και «προπονητής» των RoboSpecialists.

Πρόκειται για έναν δορυφόρο σε μέγεθος που παραπέμπει σε κουτί αναψυκτικού και έχει μέσα του έναν μικροϋπολογιστή, διάφορους αισθητήρες και κινητήρες. Θα εκτοξευτεί δε τον Απρίλιο με έναν μικρό πύραυλο. «Δεν θα πάει στο Διάστημα, θα εκτοξευτεί όμως για να φτάσει σε ένα ύψος περίπου 1.000 μέτρων, ενώ μετά την εκτόξευση θα ανοίξει ένα αλεξίπτωτο και, καθώς θα πέφτει αργά προς τη Γη, θα εκπέμπει πληροφορίες για μετρήσεις που θα κάνει στην ατμόσφαιρα, τις οποίες θα συλλέγουν τα παιδιά, έχοντας μια κεραία και έναν υπολογιστή.

Στο τέλος θα πρέπει να ετοιμάσουν μια εργασία που να περιγράφει όλες τις παρατηρήσεις τις οποίες έκαναν και να εξηγήσουν τα αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Μπαλαφούτης. Το πρότζεκτ αυτό γίνεται στο πλαίσιο του διαγωνισμού CanSat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με τον ξανθιώτικο σύλλογο να έχει επιλεγεί στις δέκα πρώτες ομάδες από τις 36 πανελλαδικά που έκαναν αίτηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα