Απαγόρευση εκδρομών με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Το υπουργείο κόβει τις εκπαιδευτικές στο εξωτερικό, αλλά όχι και τις πενθήμερεςΜε ισοπεδωτική αντίληψη, που εκκινεί από ιδεοληπτική νοσηρότητα και όχι από αυστηρά παιδαγωγικά ή και ανθρωπιστικά κίνητρα, αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας το θέμα των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό. Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου του γενικού γραμματέα Γιώργου Αγγελόπουλου, που απαγορεύει αυστηρά, ρητά και απόλυτα όλες τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό, η παράνοια συνεχίζεται.

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι «διαστρεβλώνουν τα πραγματικά δεδομένα όσον αφορά τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό» και για αυτό έσπευσε να διευκρινίσει ότι ναι μεν απαγορεύει σχολικές εκδρομές «που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικές ή περιβαλλοντικές)», αλλά «δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό».

Από τη μια πλευρά, δηλαδή, καταργεί πλήρως μικρότερης διάρκειας εκδρομές, έστω και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, που είχαν κατ’ επίφαση εκπαιδευτικό περιεχόμενο και απευθύνονταν σε μαθητές γυμνασίου ή των πρώτων δύο τάξεων του λυκείου, αλλά διαβεβαιώνει, και μάλιστα εμφατικά, ότι δεν απαγορεύει τις πενθήμερες εκδρομές της Γ’ Λυκείου, που όλοι γνωρίζουν ότι έχουν χαρακτήρα αμιγώς τουριστικό και όχι εκπαιδευτικό, είναι ιδιαιτέρως ψυχαγωγικές για τους μαθητές, που τις αναμένουν με ανυπομονησία, και είναι σαφώς ακριβότερες σε κόστος από μια τριήμερη εξόρμηση, λόγω δύο επιπλέον διανυκτερεύσεων.

Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας δεν απαγορεύει, απεναντίας προτρέπει την πραγματοποίηση εκδρομών στο εσωτερικό, εκτιμώντας ότι μπορεί μερικές οικογένειες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μιας τέτοιας εκδρομής, αλλά σίγουρα όλες οι οικογένειες θα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά μια εκδρομή σε έναν τουριστικό προορισμό εντός της Ελλάδας. Δηλαδή, δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά με σαθρά επιχειρήματα…

Παράλληλα, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα όλες οι εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως το Erasmus, προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, διεθνών συναντήσεων, συνεδρίων, ημερίδων, διαγωνισμών, μαθητικών επιστημονικών ολυμπιάδων και άλλων διεθνών εκδηλώσεων.

Αισχρά επιχειρήματα από τον αόρατο Ζουράρι

Η υπόθεση της κατάργησης των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό είχε και μια θετική πλευρά: Από το πουθενά εμφανίστηκαν, και μάλιστα… ηχηρά, οι «αόρατοι» υφυπουργοί Παιδείας! Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κώστας Ζουράρις, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, κατέχουν χαρτοφυλάκια υφυπουργών. Ωστόσο, οι δημόσιες παρεμβάσεις τους είναι σπάνιες.

Και οι δύο, όμως, φρόντισαν χθες να κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους με δηλώσεις τουλάχιστον άκομψες -αν όχι αισχρές σε ύφος, τόνο, περιεχόμενο και νόημα- απέναντι στους μαθητές των ελληνικών σχολείων, τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετούν από τις πολιτικές θέσεις που τους εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο μεν Κώστας Ζουράρις σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Θέματος» επιχειρηματολόγησε υπέρ της κατάργησης των μαθητικών εκδρομών στο εξωτερικό με την εξωφρενική αιτιολογία ότι οι μαθητές επισκέπτονται… μπορντέλα, ενθυμούμενος τι συνέβη με μερικούς συμμαθητές του το 1958, ενώ σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αυτά γίνονταν πριν από 60 χρόνια υποστήριξε ότι το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, νουθετώντας τους μαθητές ότι «δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες» της εκδρομής. Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, μιλώντας στον Σκάι, αρχικά απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι «για το ζήτημα αυτό θα σας απαντήσει ο υπουργός Παιδείας και όχι εγώ». Τελικά επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι οι εκδρομές των μαθητών στο εξωτερικό γίνονται μόνο για το ξενύχτι.

Τα… γραφειάκια

Οι δηλώσεις των δύο υφυπουργών ήταν μια καλή ευκαιρία για να γίνουν γνωστές οι δραστηριότητές τους, που περιορίζονται στη διεκπεραίωση διαδικαστικών θεμάτων και την υπογραφή διοικητικών εγγράφων. Βέβαια, κάποιες κακεντρεχείς φωνές λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, αφού έως εκεί τους επιτρέπει να κινηθούν ο απόλυτος κυρίαρχος του Αμαρουσίου Κώστας Γαβρόγλου…

Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης αναλώνεται σε επισκέψεις στα ΕΠΑ.Λ., περιβάλλον οικείο, καθώς ο ίδιος είναι καθηγητής ΕΠΑ.Λ. Ο δε… φιλοσοφικά ανήσυχος Κώστας Ζουράρις φέρεται ότι ασφυκτιά στο καταθλιπτικά μικρό και ανάξιο να στεγάσει υφυπουργό γραφειάκι που του παραχωρήθηκε στο κτίριο του υπουργείου, ενώ αντίστοιχα περιορισμένες είναι οι δραστηριότητές του σε θέματα της αρμοδιότητάς του, που είναι τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Στην Ελλάδα λέμε «ναι»

Καλό θα ήταν αντί διάφοροι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις σχολικές εκδρομές και για το αν πρέπει οι μαθητές να πηγαίνουν ή όχι στο εξωτερικό, να ασχοληθούν με την ουσία. Και η ουσία είναι ότι οι μαθητές πρέπει πρώτα να γνωρίσουν την Ιστορία του τόπου τους και, γιατί όχι, εποχές που είναι, να ενισχύουν την εκάστοτε τοπική οικονομία.

Για αυτό και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, αντί να στέλνουν τα βλαστάρια τους σε άλλη γη και σε άλλα μέρη, να τα πάνε στα ακριτικά νησιά μας και στην παραμεθόριο, για να μάθουν την Ιστορία του τόπου και να δουν τα πολιτιστικά χνάρια και πατήματα του ελληνικού πολιτισμού. Νισάφι πια με την ξενομανία.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα