Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία!

«Βραδύκαυστο φιτίλι» για την περιοχή, αν επιβεβαιωθεί η απόφαση Τραμπ που θα τους «δώσει» τα 28.000 τ.χ.Από τη 
Νεκταρία Καρακώστα

Νέες φωτιές ανάβει η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, καθώς, αν επιβεβαιωθεί δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας «Asharq Al-Awsat», η Ουάσινγκτον σχεδιάζει «σύντομα» να αναγνωρίσει ως κουρδική περιοχή μέρος της βόρειας Συρίας με μέγεθος τρεις φορές εκείνο του Λιβάνου! Ενώ η φωτιά που άναψε στην ευρύτερη περιοχή με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ δεν έχει ακόμη κοπάσει, η αμερικανική πρόθεση αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κορυφαίο δυτικό αξιωματούχο που επικαλείται η αραβική εφημερίδα, η κίνηση εντάσσεται στη νέα στρατηγική του Τραμπ για τη Συρία, που προβλέπει τη διπλωματική αναγνώριση του κουρδικού ελέγχου σε αυτήν την περιοχή των 28.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στον ανατολικό Ευφράτη.

Ηδη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Ματίς έχει δεσμευτεί για την αποστολή Αμερικανών διπλωματών στην περιοχή, πέραν των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται και ελέγχουν τα εδάφη, μαζί με τις -αποτελούμενες κυρίως από Κούρδους και Αραβες μαχητές- Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι στρατιωτικές βάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στην περιοχή, θα ενισχύσουν τα τοπικά συμβούλια, θα ανασυστήσουν τις δημόσιες δομές και υποδομές, θα προστατεύσουν τα εδάφη που ελέγχονται από τις SDF και θα διατηρήσουν τις υπάρχουσες στρατιωτικές βάσεις.

Ολες αυτές οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα κορυφωθούν με τη διπλωματική αναγνώριση – μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η παροχή εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του προς τον Βόρειο Συριακό Στρατό, που συστάθηκε πριν από λίγες ημέρες, με την αποστολή της διεξαγωγής συνοριακών ελέγχων στις περιοχές που ελέγχει ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός, ήτοι κατά μήκος των συνόρων Συρίας – Τουρκίας. Η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ, που είχε δηλώσει (ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017) ότι «μετά το τέλος του πολέμου κατά των τρομοκρατών η Δαμασκός θα εξετάσει την παροχή περισσότερης αυτονομίας στους Κούρδους».

«Χάρισμά μου, η διανοητική μου σταθερότητα και η εξυπνάδα»

«Ξαναχτύπησε» το περασμένο Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ -όπως πάντα μέσω twitter-, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «διανοητικά πολύ σταθερό και διάνοια»!

«Ουσιαστικά, σε όλη μου τη ζωή, τα δύο μεγαλύτερα χαρίσματά μου υπήρξαν η διανοητική μου σταθερότητα και το ότι ήμουν πολύ έξυπνος» έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

«Από ΠΟΛΥ επιτυχημένος επιχειρηματίας έγινα κορυφαίος τηλεοπτικός αστέρας… και πρόεδρος των ΗΠΑ (με την πρώτη προσπάθεια). Θεωρώ ότι αυτό με καθιστά, όχι απλά έξυπνο, αλλά ιδιοφυή… και πολύ σταθερό διανοητικά!».

Αφορμή για τον νέο καταιγισμό μηνυμάτων στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης στάθηκε το βιβλίο του Μάικλ Γουλφ «Φωτιά και οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ», που κυκλοφόρησε -νωρίτερα από το αναμενόμενο- την περασμένη εβδομάδα και έγινε σε χρόνο ρεκόρ μπεστ σέλερ! Το βιβλίο περιγράφει το χάος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο και έναν πρόεδρο που δεν ήταν προετοιμασμένος ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αλλά και τους συμβούλους του, που εκφράζουν περιφρόνηση για τις ηγετικές αλλά και τις πνευματικές του ικανότητες!

Λίγες ώρες μετά τα μηνύματά του μέσω twitter και τη συνάντηση που ακολούθησε στο Καμπ Ντέιβιντ με ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αποκάλεσε «απατεώνα» τον συγγραφέα του βιβλίου, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο «αποκύημα της φαντασίας» του Γουλφ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα