Βρόμικο παζάρι Βερολίνου- Αγκυρας για τον Γιουτζέλ!

«Φρένο» στην παροχή εξοπλισμού στην Τουρκία αν δεν λυθεί το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφουΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel» για το ενδεχόμενο πώλησης τεθωρακισμένων στην Τουρκία, άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο θα προχωρήσει στην πώληση μόνο αν απελευθερωθεί ο Τουρκογερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατείται από τις τουρκικές Αρχές. Ο Γκάμπριελ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τα δύο αυτά στοιχεία θα ήταν λόγοι προκειμένου να μην επιβάλουμε περιορισμούς στην εξαγωγή εξοπλιστικών, όπως π.χ. κάνουμε για χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει έναν μεγάλο αριθμό εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων. Και έτσι θα παραμείνει όσο δεν επιλύεται η υπόθεση Γιουτζέλ».

Αρθρογράφος της ιστοσελίδας του ARD σχολιάζει τις δηλώσεις του Γκάμπριελ, κάνοντας λόγο για «βρόμικη συμφωνία» μεταξύ Βερολίνου και Aγκυρας. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια βρόμικη συμφωνία» αναφέρει ο αρθρογράφος στο σχόλιό του, τονίζοντας ότι «δεν τερματίζει κανείς μία ομηρία δίνοντας τεθωρακισμένα στους απαγωγείς»!

Ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η καθυστερημένη αναστολή πωλήσεων στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία δεν έχει να κάνει με τον Ντενίζ Γιουτζέλ, αλλά με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.

«Γι’ αυτό και δεν θα αλλάξει κάτι μετά την αποφυλάκιση του Γιουτζέλ. Αντιθέτως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θα αποτελούσε λόγο επανεξέτασης της κατάστασης. Ο κ. Γκάμπριελ διατρέχει τον κίνδυνο με τη δήλωσή του στο “Spiegel” να γκρεμίσει μόνος του όσα έχτισε ο ίδιος» καταλήγει το σχόλιό του.

Διερευνητικές συνομιλίες έως την Πέμπτη

ΑρΧισαν χθες στο Βερολίνο οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ (CDU), του Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) και του Μάρτιν Σουλτς (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη. Αισιόδοξη για την έκβαση των συνομιλιών δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ ο κ. Ζέεχοφερ ανέφερε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ καλή διάθεση, τονίζοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία. Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα θέσει «κόκκινες γραμμές» στην αρχή της διαδικασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα