«Ανεπιθύμητοι στις ΗΠΑ όσοι προδώσουν τη Μακεδονία»!

Ανάστατοι οι ομογενείς, που δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και απαιτούν δημοψήφισμα για το ΣκοπιανόΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Aυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας πως όποιος αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, η οποία θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» είναι ανεπιθύμητος στην Αμερική κάνουν οι ομογενείς. Οι Ελληνες των ΗΠΑ είναι στα… κάγκελα, ανησυχούν και ξεσηκώνονται με αφορμή τις ενέργειες που γίνονται στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με κάλπες που θα στηθούν στα προξενεία, προκειμένου να ψηφίσουν και οι ίδιοι.

Δεν αποκλείουν μάλιστα να βροντοφωνάξουν ότι «Η Μακεδονία είναι ελληνική» στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, όπως έκαναν το 1992.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», αναμένεται να στείλουν επιστολή προς τον Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως όποιος πολιτικός δεχτεί μια σύνθετη ονομασία στην οποία θα χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδονία» θα είναι persona non grata στις ΗΠΑ.

Τη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία έχει ήδη συνταχθεί, υποστηρίζουν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, οι οργανώσεις της ΑΧΕΠΑ, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, σωματεία και σύλλογοι ομογενών των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ευρώπης και υποστηρίζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Δράσεις

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής Δημήτρη Φιλιππίδη, που μίλησε στη «δημοκρατία», οι ομογενείς των ΗΠΑ δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Το Υπατο Συμβούλιο της Ενωσης, που αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της «μητέρας των Μακεδονικών Συλλόγων της Αμερικής», αποφάσισε στις 16 Δεκεμβρίου μια σειρά δράσεων εν όψει της νέας συνάντησης του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις 19 Ιανουαρίου.

«Στόχος μας είναι μέσα από διάφορες δράσεις να αλλάξουμε το κλίμα» υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης. Και συμπληρώνει: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους Ελληνες πολιτικούς, καθώς θεωρούμε ότι δεν θα προασπίσουν το εθνικό συμφέρον. Οι ομογενείς ανησυχούμε. Το ζήτημα της ονομασίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Οι ομογενείς είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας και πρεσβευτές της στο εξωτερικό και απαιτούμε να μας πάρουν στα σοβαρά».

Η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής μάλιστα θα εκπροσωπηθεί στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρό της Στέλιο Κυριμλή και το επιτελείο του. «Οι 300 του Κοινοβουλίου ή μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχουν το δικαίωμα να κρίνουν την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Μακεδονίας» λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Ο δημοσιογράφος που κατάγεται από την Καβάλα ξεκαθαρίζει επίσης ότι για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η Ενωση, την οποία εκπροσωπεί, έχει συζητήσει και με Αμερικανούς αξιωματούχους και συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ.
Σημειώνεται ότι, αν και οι Ελληνες της Ομογένειας δεν είναι καταγεγραμμένοι επίσημα, υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ αγγίζουν τους 1.500.000, με τους 800.000 να κατοικούν σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι.

Ικανοποίηση Κομισιόν για την προσέγγιση

Η Κομισιόν καλωσορίζει τις επαφές μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για τη λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και, όπως ανέφεραν χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Μάγια Κοτσίγιανιτς, η διατήρηση των «σχέσεων καλής γειτονίας» είναι απαραίτητο συστατικό της αξιολόγησης της χώρας για την υποψηφιότητα ένταξής της στην Ε.Ε.

Τόσο η Μ. Κοτσίγιανιτς όσο και ο Μ. Σχοινάς εξήγησαν ότι και η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί κριτήριο για την όλη διαδικασία και ανακοίνωσαν ότι ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε όλα τα παραπάνω σαφή κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Υπενθύμισε, όπως ανέφεραν, την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας Σκοπίων – Βουλγαρίας και ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δεδομένης της δημοσιοποίησης του «πακέτου για τη διεύρυνση» την άνοιξη. Γενικότερα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης ο Μ. Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία παραμένει πάντα αναλογική της προόδου των υποψηφίων.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα