«Μαγειρεύουν» τις νέες πανελλαδικές

Εως τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις. Ο Γαβρόγλου προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΙΕΠΑπό τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Στην τελική ευθεία βαίνει η ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, που περιμένουν με αγωνία μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Η ψήφιση των νομοσχεδίων των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει τον δρόμο για την «αποκάλυψη» των αλλαγών στις υφιστάμενες πανελλαδικές εξετάσεις.

Από τις αρχικές εξαγγελίες του Κώστα Γαβρόγλου τον περασμένο Αύγουστο και έως σήμερα συνεχίζεται η παρασκηνιακή διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αλλά και στην Κουμουνδούρου για την έκταση και την ποιότητα των αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χρονικά η ανακοίνωση εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Το τελικό κείμενο φέρεται ότι βρίσκεται στο συρτάρι του Κώστα Γαβρόγλου, χωρίς όμως να αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες τελευταίες «πινελιές», ευνοϊκές για τους μαθητές.

Στον πυρήνα της πρότασης του υπουργείου Παιδείας φέρεται ότι είναι και πάλι οι πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, έστω κι αν «βαφτιστούν» με διαφορετικό όνομα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατανομή των ποσοστώσεων των κεντρικών – πανελλαδικών εξετάσεων με τους άλλους συντελεστές που θα καθορίσουν τον τελικό «βαθμό πρόσβασης», οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τον βαθμό του απολυτηρίου και μέσα σε αυτόν τις εργασίες, τις εξετάσεις τετραμήνων και τους προφορικούς βαθμούς των μαθητών.
Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας φέρεται ότι είναι να κάνει όσο το δυνατόν πιο «ελκυστική» -για ευνόητους λόγους- τη διαδικασία στους μαθητές, αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΙΕΠ.

Η Κουμουνδούρου και ο κομματικός μηχανισμός του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου φαίνεται να ζητούν κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και ταυτόχρονη πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η κομματική αξίωση βέβαια, τουλάχιστον έως τώρα, προσκρούει στη σθεναρή αντίρρηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς τα στελέχη του, με πρώτον τον πρόεδρο Γεράσιμο Κουζέλη, διαμηνύουν ότι εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις δεν νοείται.

Ψηφίζεται το νέο ΑΕΙ Δυτικής Αττικής

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η θεσμοθέτηση των διετών προγραμμάτων για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., αλλά και η ρύθμιση για το «ξεκλείδωμα» των μετεγγραφών. Επίσης, μέσω του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα θα περάσουν οι ρυθμίσεις για διοικητικά θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον τρόπο και στην ένταση των αντιδράσεων από τα πανεπιστήμια και τους εκπαιδευτικούς σε αυτές τις αλλαγές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα