ΑΥΤΟΨΙΑ

Ο περίφημος φιλελευθερισμός της Μέρκελ και του Μακρόν στην πράξηΑπό τον
Τηλέμαχο Χορμοβίτη*

Μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ τα καθεστωτικά «φιλελεύθερα» ΜΜΕ ανακήρυξαν την Ανγκελα Μέρκελ «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου» και τον Εμανουέλ Μακρόν «μεγάλη ελπίδα του φιλελευθερισμού» απέναντι στις δυνάμεις του «επάρατου» εθνικισμού και του -εξαποδώ- λαϊκισμού. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια επίσκεψη στις χώρες τους, για να δούμε τον περίφημο φιλελευθερισμό της Μέρκελ και του Μακρόν στην πράξη…

Στη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο πιο αυστηρός ευρωπαϊκός νόμος για την καταπολέμηση της λεγόμενης «ρητορικής μίσους» και των «ψεύτικων ειδήσεων» («fake news»). Βλέπετε, η Μέρκελ πολύ πικράθηκε από τα αρνητικά σχόλια εναντίον της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής της και αποφάσισε να τα αντιμετωπίσει με τον μόνο τρόπο που είχε μάθει στη νεολαία του Χόνεκερ, της οποίας ήταν μέλος: με στυγνή λογοκρισία. Ετσι, τα κοινωνικά δίκτυα οφείλουν να αφαιρούν όποιο «παράνομο» περιεχόμενο ανιχνεύουν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο που θα φτάνει και τα 50.000.000 ευρώ. Ηδη ο νόμος μετράει τα πρώτα του θύματα.

Η βουλευτής του AfD Beatrix von Storch έγραψε στο twitter για «βάρβαρες, μουσουλμανικές ορδές ανδρών» και αμέσως η εταιρία μπλόκαρε τον λογαριασμό της, ενώ οι Αρχές κατέθεσαν μήνυση εναντίον της για υποκίνηση μίσους. Η βλακεία των λογοκριτών φαίνεται από το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκε και ο λογαριασμός του περιοδικού «Titanic», επειδή επανέλαβε τις δηλώσεις της Von Storch για να τις… σατιρίσει.

Στη Γαλλία πάλι ο «φιλελεύθερος» Μακρόν, παρότι είναι απασχολημένος με την κατάρτιση νόμου που θα απαγορεύει το… «καμάκι» (ναι, στην «πολιτικά ορθή» εποχή μας θα το δούμε και αυτό), βρήκε τον χρόνο να ανακοινώσει ότι ετοιμάζει και νόμο σύμφωνα με τον οποίον οι Αρχές, ειδικά στην περίοδο των εκλογών, θα μπορούν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες που διακινούν «fake news». Ποιος, όμως, θα αποφασίζει και με ποια κριτήρια τι είναι «fake news»; Πώς θα ελέγχονται οι Αρχές που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, όταν ο νόμος προβλέπει διαδικασίες-εξπρές;

Οπως σχολίασε και ο συντηρητικός βουλευτής Μπρουνό Ρεταγιό, «μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν να ελέγξουν ποια είναι η αλήθεια. Η ελευθερία της έκφρασης ενέχει κινδύνους, αλλά είναι προτιμότερη από τον πειρασμό να ελέγξεις μυαλά».
Πληροφορίες ότι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των… ηγετών του ελεύθερου κόσμου Μέρκελ και Μακρόν παρακολουθεί στενά ο Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να τις εφαρμόσει και στη χώρα του δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.

*Νομικός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα