Στροφή Κυριάκου για τα Σκόπια

Επειτα από σφοδρές αντιδράσεις πήρε πίσω τις «συστάσεις» σε βουλευτές και στελέχη

«Δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση σε κανένα στέλεχός μας να εκφράσει την άποψή του είτε να πάει σε συλλαλητήριο» ανέφερε χθες ο ΜητσοτάκηςΗ Θέση μας: Ζητείται φιλότιμο

Διαβάστε επίσης:

►Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «μαμούθ»!

►ΣΕΒ: «Παράθυρο» για αυξήσεις μισθών

►Χρηματοδοτούν… καινοτόμες ιστορικές μελέτες για το 1821

►Και η μεγάλη ντροπή (μας)! Γυναίκες από τη Φλώρινα πάνε στην ΠΓΔΜ να γεννήσουν, επειδή η κλινική δεν έχει γιατρούς

►Τι κρύβει η σπουδή Κουρουμπλή για ανελκύσεις ναυαγίων

►«Ασπίδα» στον Καραμανλή για την έκθεση του 2009

►«Σμήνος» 20 σεισμών ανησύχησε την Αττική

  Στροφή από Κυριάκο που τώρα λέει «ναι» στα συλλαλητήρια

Πιο κοντά στην κυβερνητική θέση για το όνομα η Νέα Δημοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε για πρώτη φορά το «πράσινο φως» σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις για το Σκοπιανό. «Δεν υπήρξε απολύτως καμία απαγόρευση σε κανένα στέλεχός μας είτε να εκφράσει την άποψή του είτε να πάει σε συλλαλητήριο» είπε στη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών, μετά τις αντιδράσεις που είχε δημιουργήσει το «κόκκινο», το οποίο φέρεται ότι είχε ανάψει αρχικά η Πειραιώς.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά και σε τυχόν άλλους διαφωνούντες, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που θα προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα». Εθεσε δε τρεις «κόκκινες» γραμμές της Ν.Δ. στη διαπραγμάτευση: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χρήση «erga omnes» (έναντι όλων) και αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού, κάνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά στην κυβερνητική θέση.

Επίσης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι η επίσημη θέση της Ν.Δ. είναι αυτή που χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή: «Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του».

Φρένο

Παράλληλα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην εντύπωση που παγιώνεται περί ξεπουλήματος του ονόματος «Μακεδονία», αλλά και για να φυλάξει τα νώτα της, μήπως τελικά η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν συνηγορήσει σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, επιχείρησε χθες, κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, να πετάξει στη γειτονική χώρα το «μπαλάκι», αναφέροντας ότι εκείνη «καίγεται» για λύση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση, αλλά τα Σκόπια είναι αυτά που «καίγονται για λύση (ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.) στο ονοματολογικό». Κάλεσαν, μάλιστα, οι ίδιες πηγές τους Σλάβους και τους Αλβανούς «να τα βρουν» για να προχωρήσει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει και στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται και η δεύτερη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος είχαν συνάντηση με τον Μπουγιάρ Οσμάνι, που ως επικεφαλής αλβανικού κόμματος το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Ζάεφ στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού. Είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός που έχει σημειώσει ότι δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και έχει χαρακτηρίσει «χρυσή χρονιά» το τρέχον έτος για την επίλυση του ζητήματος.

«Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε, και ταυτόχρονα για να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (σ.σ.: στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)» υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά. Την ώρα της συνάντησής τους, μέλη της Χρυσής Αυγής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα των Σκοπίων, αρνήθηκε να αναφερθεί σε ονοματολογία, μίλησε για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός ή προέλευση και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που «μας κληροδότησε το πρόβλημα».

Και περιοδεία σε Πιερία – Πέλλα

Με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα και την κοινή γνώμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει σήμερα το πρωί στο Αιγίνιο, ξεκινώντας τη διήμερη περιοδεία του σε δύο νομούς, της Πιερίας και της Πέλλας.

Από τη Ν.Δ. δεν συνδέουν την περιοδεία με το καυτό θέμα της ΠΓΔΜ και αυτό γιατί, όπως λένε, «είναι δύο περιοχές για τις οποίες υπήρχε σχεδιασμός εδώ και καιρό να της επισκεφτεί ο πρόεδρος». Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα του προέδρου από εδώ και εμπρός θα είναι «το ίδιο εντατικό». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το θέμα είναι τόσο ψηλά, που θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα τεθεί στις συναντήσεις που θα έχει με πολίτες και φορείς των δύο νομών, οι οποίοι μάλιστα χαρακτηρίζονται από τους πλέον «σκληροπυρηνικούς» στο θέμα της ονομασίας της γείτονος.

Φανή Χαρίση

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα