Μορατόριουμ από Βόρειους και Νότιους στην Κορέα!

Πιονγιάνγκ και Σεούλ κάθισαν πάλι στο ίδιο τραπέζι και έδωσαν τα χέρια για μείωση της στρατιωτικής έντασηςΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Δύο χρόνια μετά τη διακοπή των διμερών σχέσεών τους, αξιωματούχοι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας κάθισαν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών χθες το πρωί, με στόχο τη μείωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Πιονγιάνγκ και Σεούλ.

Οι δύο αντιπροσωπίες συναντήθηκαν στην Πανμουντζόμ, την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα των δύο χωρών, όπου το 1953 οι δύο πλευρές -αποκαμωμένες από τον τριετή πόλεμο- είχαν υπογράψει την κατάπαυση του πυρός. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) με εισήγηση της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπίας. Προσερχόμενος στις συνομιλίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας της Βόρειας Κορέας και επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Πιονγιάνγκ Ρι Σον Γκουόν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συναντήσεων.

«Σήμερα η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με σοβαρό και ειλικρινή τρόπο. Θα πάνε καλά» ανέφερε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση ο Ρι, γεγονός που επιβεβαιώθηκε αργότερα, καθώς οι συνομιλίες απέφεραν θετικά αποτελέσματα.
Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσουν Χε Σουνγκ μετά το πέρας των συναντήσεων, η Βόρεια Κορέα πρότεινε να στείλει αντιπροσωπία υψηλού επιπέδου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας.

Αντιπροσωπία

«Η βορειοκορεατική πλευρά πρότεινε να στείλει μια αντιπροσωπία υψηλού επιπέδου, στελέχη της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής, εκλέκτορες, αθλητές, φιλάθλους, καλλιτέχνες, παρατηρητές, μια ομάδα επίδειξης τάε κβον ντο και δημοσιογράφους» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσουν Χε Σουνγκ.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα πρότεινε να υπάρξει διάλογος μεταξύ αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς και για να γίνουν συναντήσεις μεταξύ μελών των οικογενειών που ζουν χωρισμένες στα δύο κράτη, εν όψει του σεληνιακού νέου έτους τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Τσουν. Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία της στρατιωτικής τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Η πρώτη επίσημη επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να γίνει σήμερα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα