Βολές των δικηγόρων για τον «πάγο» στον Τούρκο

Χαρακτηρίζουν την απόφαση «πλήγμα στον θεσμό του ασύλου, στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα»Πλήγμα για το κράτος δικαίου αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίστηκε η απόφαση για την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η δικηγόρος και μέλος της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Ελένη Κουτσουράκη επισήμανε: «Η αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι μια πράξη δηλωτική και όχι συστατική». Παράλληλα, τόνισε ότι με την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού δέχθηκαν ένα μεγάλο πλήγμα όχι μόνο ο θεσμός του ασύλου, αλλά και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός υπογράμμισε: «Ως ΔΣΑ θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες και για την κράτησή του και για όσα συνέβησαν χθες. Αφορά ευρύτερα ζητήματα δημοκρατίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου. Θα αναδείξουμε το ζήτημα και στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχουν οι σύλλογοι. Θα είμαστε αγωγοί, συμμέτοχοι και υποστηρικτές στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός επέρριψε ευθύνες στη δικαστή της υπόθεσης Ευγενία Μυλωνοπούλου, ενώ υποστήριξε: «Η δικαστής θα υποστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις γι’ αυτή την απόφαση».
Εξάλλου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε: «Είναι σαφές ότι η ελληνική Πολιτεία σε αυτό το γεγονός έχει κάνει κακό χειρισμό… Εμείς είμαστε ταγμένοι στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα