Νέο όπλο κατά του μελανώματος

Φάρμακο για την πίεση δίνει χρόνια ζωής και καθιστά τη θεραπεία πιο αποτελεσματικήΤην άγνωστη έως σήμερα, αλλά θαυμαστή επίδραση των βήτα αναστολέων στην αντιμετώπιση του μελανώματος ανακάλυψαν επιστήμονες από το Penn State.

Οι επιστήμονες, αφού διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από μελάνωμα που λάμβαναν ανοσοθεραπεία και ταυτόχρονα βήτα αναστολείς (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για καρδιακές παθήσεις και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης) ζούσαν περισσότερο, πειραματίστηκαν σε ποντίκια με μελάνωμα, για να επιβεβαιώσουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Η αρχική μελέτη είχε πραγματοποιηθεί σε δείγμα 195 ασθενών με μελάνωμα, εκ των οποίων οι 62 λάμβαναν βήτα αναστολείς. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν μη εκλεκτικούς βήτα αναστολείς είχαν 70% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζουν έπειτα από πέντε χρόνια ανοσοθεραπείας. Το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που δεν λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα ή που λάμβαναν εκλεκτικούς βήτα αναστολείς ήταν 25%.

Οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με τον βήτα αναστολέα προπρανολόλη. Διαπίστωσαν ότι η προπρανολόλη επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων και βελτίωνε την επιβίωση όταν συνδυαζόταν με ανοσοθεραπεία.

«Οι βήτα αναστολείς μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και το στρες του οργανισμού, ταυτόχρονα όμως επιδρούν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και βελτιώνουν τη λειτουργία του» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογικής στην Ιατρική Σχολή του Penn State, Todd Schell.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους στην καταπολέμηση του μελανώματος, προσφέροντας στους ογκολόγους ένα νέο, φθηνό, αποτελεσματικό και πρωτίστως ασφαλές «δεκανίκι» για την πιο αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών τους και την παράταση της επιβίωσής τους. Η ανακάλυψη έρχεται επίσης να δώσει ελπίδα στους πάσχοντες από μεταστατικό μελάνωμα, στους οποίους η πιθανότητα απόκρισης στην ανοσοθεραπεία δεν ξεπερνά το 35%.

Επόμενο βήμα των επιστημόνων, σύμφωνα με τον Schell, είναι η πραγματοποίηση κλινικής μελέτης για την περαιτέρω κατανόηση του ρόλου των βήτα αναστολέων στη θεραπεία του καρκίνου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα