Επικίνδυνα «φάρμακα» πωλούσαν 16 ιστοσελίδες

Η διεθνής επιχείρηση Pangea X κατά της τεράστιας απάτης-μπίζνας στο διαδίκτυο με ψευδεπίγραφα αναβολικά – αφροδισιακάΠαράνομα φάρμακα και σκευάσματα που, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, είναι αγνώστου προελεύσεως, αμφιβόλου ποιότητας και εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, διακινούνταν στην Ελλάδα μέσω ιστοσελίδων. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ρίχτηκε στη μάχη για τον εντοπισμό των πολυεθνικών κυκλωμάτων, που εξαπατούν χιλιάδες άτομα πουλώντας τους παράνομα φάρμακα, ενισχυτικά, αφροδισιακά και αναβολικά. 

Οι Ελληνες αστυνομικοί, αξιοποιώντας στοιχεία από την Interpol, κατάφεραν να εντοπίσουν τους «αντιπροσώπους» στη χώρα μας. Μάλιστα, τα στελέχη της Δίωξης έβαλαν στο χέρι τους διαχειριστές 16 ιστοσελίδων που προωθούσαν σκευάσματα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Αρχές είχαν ενημερωθεί ότι λειτουργούν στην Ελλάδα 16 ιστοσελίδες για την κατοχύρωση των οποίων διαμεσολάβησε ελληνικός πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου – φιλοξενίας (hosting). Οι αστυνομικοί συνεργάστηκαν παράλληλα με τον ΕΟΦ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τα φάρμακα ήταν στο σύνολό τους εν δυνάμει ψευδεπίγραφα, αγνώστου προελεύσεως, αμφιβόλου ποιότητος και αποτελεσματικότητας και άρα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Ο δρόμος για τους αστυνομικούς ήταν πλέον ανοιχτός και άρχισε η προσπάθεια εντοπισμού των διαχειριστών μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του διαδικτύου. Από την ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών αλλοδαπών, από Βρετανία, Πολωνία και Ουκρανία, που ήταν οι διαχειριστές πίσω από τις 16 επίμαχες ιστοσελίδες.

Οι Ελληνες αστυνομικοί που συμμετείχαν στη διεθνή επιχείρηση Pangea X είχαν δώσει το πρώτο χτύπημα στα κυκλώματα τον περασμένο Οκτώβριο με τη σύλληψη Ελληνα, ο οποίος, μέσω προσωπικής ιστοσελίδας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέθετε χιλιάδες χάπια τύπου Viagra, σκευάσματα για σεξουαλική υποβοήθηση και αναβολικά.

Ερευνα

Η διαδικτυακή απάτη με τα φάρμακα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ερευνήθηκαν συνολικά 7.910 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 3.584 απενεργοποιήθηκαν, ενώ απενεργοποιήθηκαν και πάνω από 3.000 διαδικτυακές διαφημίσεις.

Επίσης, συνελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο 400 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 25.000.000 παράνομα σκευάσματα, αξίας περίπου 50.000.000 δολαρίων. Η επιχείρηση Pangea X πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Ιnterpol και σε συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως η Europol, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κ.ά., ενώ συμμετείχαν 196 υπηρεσίες από 123 χώρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα