Σαπιοκάραβο-βόμβα με 410 τόνους εκρηκτικών!

Τα μετέφερε από Τουρκία στη Λιβύη. Κατασχέθηκε στο ΗράκλειοΠλοίο-πυριτιδαποθήκη, που μετέφερε εκρηκτικές ύλες από την Τουρκία στη Λιβύη, κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό. Το πλοίο μεταφέρθηκε και βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου. 

Ο όγκος των εκρηκτικών υλών και των πολεμοφοδίων που κουβαλούσε στα αμπάρια του το φορτηγό «Andromeda», με σημαία Τανζανίας, είναι εντυπωσιακός: είκοσι εννέα εμπορευματοκιβώτια με 410 τόνους εκρηκτικών και 11 φορτηγά υγραεριοφόρα. Στο… εμπόρευμα περιλαμβάνονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ. Ολα αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού έκαναν «ρεσάλτο», έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, και προχώρησαν στη σύλληψη των μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης. «Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μια κινητή βόμβα, που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον» τόνισε ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης κατάσχεσης του φορτηγού πλοίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το πλήρωμα του φορτηγού «Andromeda», το οποίο αποτελείτο από οκτώ άτομα (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός), συνελήφθη και κρατείται. Μάλιστα, οι συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της προανάκρισης έπεσαν σε αντιφάσεις, ενώ προέκυψε ότι ο πλοίαρχος έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη του «Andromeda» να μεταβεί στο λιμάνι της Μισουράτας στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως ανέφεραν τα έγγραφα του πλοίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου, στις 18 Δεκεμβρίου, δεν βρέθηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου.

Σημειώνεται ότι υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Από την επιθεώρηση στο πλοίο διαπιστώθηκε ότι φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με το αξιόπλοό του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα