Επιασαν «νονό» σπείρας εμπορίας οργάνων!

Οι κυπριακές Αρχές έβαλαν χειροπέδες στον Ισραηλινό Μοσέ Χαρέλ, τον οποίο καταζητούσαν για καιρό Ρωσία και Interpol!Από τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Οι σκοτεινές πτυχές μιας φρικτής ιστορίας είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, μετά τη σύλληψη του 67χρονου Μοσέ Χαρέλ στην Κύπρο. Πρόκειται για τον Ισραηλινό που κατηγορείται για συμμετοχή σε σπείρα εμπορίας προσώπων και ανθρωπίνων οργάνων, τον οποίο καταζητούσαν οι ρωσικές Αρχές από τις 4 Δεκεμβρίου 2017 με διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Συγκεκριμένα, από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το ένταλμα σύλληψης της Interpol αφορούσε αδικήματα εμπορίας προσώπων και οργάνων, που διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2006. Από τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης προέκυψε ακόμη ότι ο 67χρονος καταζητούνταν για συμμετοχή σε κύκλωμα το οποίο εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα από το 2006 ως το 2010, με κύρια πεδία δράσης τη Ρωσία και το Κόσοβο.

Το κύκλωμα

Επίκεντρο του κυκλώματος μάλιστα φέρεται ότι ήταν κλινική στα προάστια της Πρίστινα, όπου μεταφέρονταν οι δότες οργάνων κυρίως από την Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τους οποίους φερόταν ότι «ψαρεύει» ο κατηγορούμενος Ισραηλινός.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στους υποψήφιους δότες θα καταβάλλονταν ποσά έως και 12.000 ευρώ για να πουλήσουν ζωτικά τους όργανα, και κυρίως τα νεφρά τους. Ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι σε κάποιους από τους δυστυχείς ανθρώπους που αποφάσισαν να μπουν στη διαδικασία αυτή δεν καταβλήθηκε το συμφωνηθέν αντίτιμο. Τα όργανα αφαιρούνταν ακολούθως στην κλινική της Πρίστινα και στη συνέχεια πωλούνταν σε ασθενείς -κυρίως από το Ισραήλ αλλά και από τον Καναδά και την Πολωνία- αντί ποσών που κυμαίνονταν μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

Το κύκλωμα εμπορίας προσώπων και ανθρώπινων οργάνων αποκαλύφθηκε το 2008, όταν Τούρκος πολίτης έπαθε ανακοπή καρδιάς στο αεροδρόμιο της Πρίστινα υποφέροντας από αφόρητους πόνους, καθώς μόλις του είχε αφαιρεθεί ένας νεφρός. Η διερεύνηση της υπόθεσης οδήγησε στον διευθυντή της κλινικής, ουρολόγο, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών για οργανωμένο έγκλημα και εμπορία προσώπων.

Για την ίδια υπόθεση ο γιος του διευθυντή της κλινικής καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση, ενώ καταζητείται και ένας Τούρκος γιατρός. Σε ό,τι αφορά τον συλληφθέντα Ισραηλινό πάντως, χθες οδηγήθηκε στο επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας για να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του στη Ρωσία. Ο ίδιος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και το δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει το αίτημά του στις 18 Ιανουαρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα