Για τον Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα όλα πάνε καλά

Τι είπε στον Ιταλό ομόλογό του Π. Τζεντιλόνιστη συνάντησή τους στη Ρώμη, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο των Επτά Χωρών του ΝότουΜε την προσοχή στραμμένη στην επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι επτά ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου συναντήθηκαν χθες στη Ρώμη για να επαναλάβουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση κοινού βηματισμού ως απάντηση στη γερμανική λιτότητα. 

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν το μέλλον της ευρωζώνης, η προώθηση ενός οράματος για την κοινωνική ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του 2019 με διεθνικά ψηφοδέλτια, καθώς και τα σχέδια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για διεύρυνση της δημοκρατίας με δημοψηφίσματα στις χώρες-μέλη, καθώς και η προσφυγική κρίση, εξαιτίας της οποίας ο Νότος πληρώνει βαρύ τίμημα.

Μηχανισμοί

Στην αιώνια πόλη βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ως τον εμπνευστή της μεσογειακής «ισχύος εν τη ενώσει». Ο κ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις των ηγετών αναφέρθηκε στην ανάγκη βαθιών τομών στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική κάνοντας ειδική μνεία στις ελληνικές προσπάθειες και στο τέλος των Μνημονίων στην Ελλάδα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί εκείνοι στην Ε.Ε. που θα προλαμβάνουν το ξέσπασμα νέων κρίσεων στον ευρωπαϊκό χώρο. Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

«Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην οικονομία είναι ιδιαίτερα θετικές» είπε ο πρωθυπουργός στον Ιταλό κεντροαριστερό ομόλογό του. «Φάνηκε και με τα ομόλογα του Δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Στο εξής, οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Πάολο Τζεντιλόνι. Κατά τη συνομιλία τους στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι υπογραμμίστηκαν οι κοινές θέσεις Ελλάδας – Ιταλίας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών, καθώς και η προώθηση του αγωγού East Med.

Για ευρωζώνη

Αλέξης Τσίπρας, Εμανουέλ Μακρόν, Πάολο Τζεντιλόνι, Μαριάνο Ραχόι, Τζόζεφ Μουσκάτ, Αντόνιο Κόστα και Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν την ανάγκη αναθεώρησης της λειτουργίας της ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό και κοινωνική διάσταση, και αναφέρθηκαν στις νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να υπάρξουν ώστε να προασπιστούν η εργασία και τα εργατικά δικαιώματα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο Μεταναστευτικό, δεδομένου ότι οι χώρες του Νότου δέχτηκαν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Κοινή θέση όλων ήταν να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά προς στις χώρες πρώτης γραμμής.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, καθώς και αυτό της ανάγκης να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα