Πώς η Marfin μπλόκαρε επένδυση στην Κέρκυρα από τη Euromedica!

Τα συνεχή εμπόδια στη χρηματοδότηση για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του έργου, που θα μπορούσε να λειτουργεί από το 2009, δημιούργησαν τον κίνδυνο η κλινική να καταλήξει σε ξένα χέριαΑπό τη
Μαρία Παναγιώτου

Tον Δεκέμβριο του 2007 ο ιατρικός όμιλος Euromedica A.E. ενημερώνει τους μετόχους του και το επενδυτικό κοινό για τη σύναψη μιας συμφωνίας με την Ιόνιο Γενική Κλινική Α.Ε., μία εταιρία η οποία έχει ήδη λάβει άδεια ίδρυσης γενικής κλινικής στην Κέρκυρα και έχει προχωρήσει στην ανέγερση του κτιρίου της κλινικής στην περιοχή Τρίκλινου Κέρκυρας. Οπως αναφέρεται, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εκδίδεται, η συμμετοχή της Euromedica Α.Ε. ανέρχεται σε πρώτη φάση σε 50%, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο θα συμμετάσχουν γιατροί της Κέρκυρας όλων των ειδικοτήτων, στα πρότυπα των κλινικών Γένεσις και Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, που λειτουργούσε ήδη από τότε η εταιρία στη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο, αντίστοιχα.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο στην ανακοίνωση είναι ότι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008 και θα λειτουργήσει το 2009. Από εκείνη την ανακοίνωση, όμως, έως και σήμερα, το νοσοκομείο, αν και ολοκληρωμένο πλέον κτιριακά, παραμένει ακόμη ένα σχέδιο στα χαρτιά, παρά το γεγονός πως στο σάιτ της κατασκευαστικής εταιρίας Intrakat, που ανέλαβε την ανέγερσή του, φιγουράρουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες της «Γενικής Ιδιωτικής Τριώροφης με Υπόγειο Κλινικής, δυναμικότητας 114 κλινών, 9.861 τ.μ. στην Κέρκυρα». Φωτογραφίες που αποκαλύπτουν μία πραγματικά σημαντική επένδυση στον τομέα της Υγείας, τόσο για την Κέρκυρα όσο και για ολόκληρη την περιφέρεια των Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η «δημοκρατία», βασικό εμπόδιο στα σχέδια της Euromedica A.E. για την έναρξη λειτουργίας της κλινικής θα σταθεί η Marfin Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Α.Ε., θυγατρική της Marfin (σήμερα ονομάζεται CPB), που εκείνη την περίοδο διοικείται από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και η οποία αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου μέσω leasing. Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι η Marfin ελέγχει τόσο το ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία όσο και τα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ».

Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, η κλινική θα μπορούσε να είχε εκκινήσει τη λειτουργία της σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους εάν η Marfin εξυπηρετούσε την επένδυση προς την κατεύθυνση της λειτουργίας του έργου. Αντ’ αυτού φρόντιζε διαρκώς να βάζει εμπόδια, προκαλώντας, στην πραγματικότητα, περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας. Συγκεκριμένα, η Euromedica A.E. απευθύνεται στη Marfin το 2009, έτος κατά το οποίο υπογράφουν και προσύμφωνο για τη χρηματοδότηση του ακινήτου, ύψους 11.000.000 ευρώ (με επιτόκιο Eurinor +4), ενώ παράλληλα συμφωνείται και η χρηματοδότηση του μηχανολογικού εξοπλισμού ύψους 7.000.000 ευρώ (με πρώτο αυξημένο μίσθωμα 25%). Στη σύμβαση που τελικά υπογράφεται, λίγους μήνες αργότερα, δεσμεύεται ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ, το οποίο και θα μας απασχολήσει στη συνέχεια.

Καθώς το έργο προχωράει και διαπιστώνονται οι ανάγκες του, κατατίθενται στη Marfin μερικά εύλογα αιτήματα προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα η κατασκευή και ο εξοπλισμός της κλινικής, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν θα ζημίωναν καθόλου την ίδια την εταιρία leasing. Η πρώτη περίπτωση εξελίσσεται το 2011, όταν η Euromedica A.E, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την υποβολή αιτημάτων για επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 1.600.000 ευρώ, ζητάει από τη Marfin Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Α.Ε., μεταξύ άλλων αιτημάτων, την αποδέσμευση ποσού ύψους 1.000.000 ευρώ, το οποίο βρισκόταν δεσμευμένο σε λογαριασμό όψεως, ώστε να καλυφθούν υποχρεώσεις προς την Intrakat, την κατασκευάστρια εταιρία.

Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά την υπόθεση, εάν το συγκεκριμένο αίτημα είχε γίνει αποδεκτό, σε συνδυασμό με την έναρξη επιστροφής των χρημάτων από τον ΦΠΑ, η κλινική θα μπορούσε να αρχίσει τη λειτουργία της, δεδομένου μάλιστα ότι η παραλαβή του κτιρίου είχε ήδη πραγματοποιηθεί.

Το ασφυκτικό περιβάλλον και η αδυναμία για παραλαβή των μηχανημάτων

Το περιβάλλον γίνεται ασφυκτικό. Η Euromedica A.E, προσπαθώντας να βρει μία λύση, επανέρχεται έπειτα από έναν μήνα μειώνοντας τις απαιτήσεις. Ζητά, για παράδειγμα, την αποδέσμευση μόνο 500.000 ευρώ από το αρχικά δεσμευμένο ποσό, για το οποίο μάλιστα η θυγατρική της Marfin θα έπαιρνε και επιταγή ως εξασφάλιση. Και σε αυτό το σημείο η Marfin απορρίπτει το συγκεκριμένο αίτημα που θα εκκινούσε την κλινική και αποδέχεται μόνο τη διευκόλυνση πληρωμής των δόσεων του εξοπλισμού σε εξαμηνιαία βάση τον πρώτο χρόνο και σε τριμηνιαία έως τη λήξη, που όμως δεν διευκολύνει ιδιαίτερα την κατάσταση.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, και ενώ έχει καθυστερήσει η τελευταία δόση του ΦΠΑ, ύψους 600.000 ευρώ, γίνεται ένα τελευταίο αίτημα παράτασης για να μη χαθεί η σύμβαση αγοράς εξοπλισμού. Αν και εγκρίνεται μία τελευταία παράταση, τελικά, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κεφαλαίων από τη Euromedica A.E, η Marfin Leasing σφραγίζει επιταγές της εταιρίας, τις οποίες έχει ζητήσει νωρίτερα για να καταχυρωθεί και έχει στα χέρια της. Παράλληλα, δεν επιτρέπει την παραλαβή των υπόλοιπων μηχανημάτων και πιέζει για την αποπληρωμή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των επιταγών. Εάν η Marfin είχε εγκρίνει την εκταμίευση ποσού από τα δεσμευμένα είτε τη μείωση του ποσοστού για το leasing του εξοπλισμού (υπενθυμίζουμε ότι είχε προσδιοριστεί στο υψηλό 25%), τότε η κλινική θα μπορούσε να λειτουργεί, έστω από το 2012.

Η πραγματικότητα σε αριθμούς: Εως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί συνολικά, μέσω συνεχών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, ίδια κεφάλαια ύψους 16.110.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης του ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 23.300.000 ευρώ, από τα οποία μόνο τα 10.200.000 προέρχονται από δανεισμό. Η Euromedica Α.Ε., και χωρίς η κλινική να πραγματοποιεί έσοδα, έχει ήδη κάνει καταβολές στη Marfin ύψους 1.900.000 ευρώ.
Η πραγματικότητα σε εικόνες: Μια μεγάλη επένδυση στον χώρο της υγείας παραμένει αδρανής, ενώ σύντομα κινδυνεύει να περάσει… σε ξένα χέρια.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα