Σάλος για την αήθη απάντηση από ΥΠΕΞ στην Εκκλησία!

Πολλές αντιδράσεις από την ταύτιση της ιεραρχίας με τη Χρυσή ΑυγήΘύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρωτοφανής και αήθης επίθεση κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών κατά της Εκκλησίας με αφορμή τη θέση που εξέφρασε για το Σκοπιανό η Ιερά Σύνοδος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο αυτού στην ονομασία του κρατιδίου. 

«Αραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;» διερωτήθηκαν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ, για να ειρωνευτούν στη συνέχεια την Εκκλησία, «να μας πει κιόλας και ποιο “όνομα” θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια», κατηγορώντας την Ιερά Σύνοδο για παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική.

Απαράδεκτο

«Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται κάποιος χρυσαυγίτης επειδή έχει εθνική ευαισθησία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το θέμα χθες, ενώ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του την Πέμπτη είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του από την ταύτιση της Εκκλησίας με πολιτικούς χώρους «οι οποίοι κινούνται εκτός συνταγματικού τόξου».

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε τον Νίκο Κοτζιά να διορθώσει το ατόπημα που διέπραξε. Αναγνωρίζοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις την έχει η κυβέρνηση, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως «είναι απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό να ταυτίζει η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής», ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Ακούμε με προσοχή και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος». Η Ιερά Σύνοδος είχε υποστηρίξει ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, που θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”» και ζήτησε από την «υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση», η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της, που «είναι και ανησυχία του οικουμενικού Ελληνισμού».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν πιο ήπια από τους κύκλους του ΥΠΕΞ, πλην όμως το μήνυμά του ήταν σαφές. «Θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή», αλλά… «υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η κυβέρνηση» ανέφερε στην απαντητική επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας – Πολιτείας και επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων με εθνική ομοψυχία και όχι με μισαλλοδοξία και ακρότητες.

«Μυστικό» ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σε ένα τετ α τετ που οργανώθηκε με μυστικότητα, κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συνομίλησαν για περίπου 3,5 ώρες βάζοντας το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας που επισήμως ξεκινούν στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Εκεί, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι συγκεκριμένα ονόματα που έχουν προταθεί από τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες. Σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στην οποία ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη από το υπόγειο πάρκινγκ του ξενοδοχείου για να μη γίνει αντιληπτός, οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο. Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία των ΥΠΕΞ, για να συζητήσουν απευθείας πιθανές λύσεις. «Αναμένω ότι η πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμη και τον Φεβρουάριο». Με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν αμέσως μετά, μάλιστα, οι δύο πλευρές προανήγγειλαν συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, εφόσον βέβαια καταγραφούν βήματα καλής θέλησης από τα Σκόπια.

«Οι υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Βασιλίσσης Σοφίας εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία της μιλώντας για «εποικοδομητική συζήτηση» και, όπως αναφέρθηκε, οι δύο υπουργοί Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα