Η Iστορία μας δεν παραγράφεται

Η κυβέρνηση πρέπει να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του

Από τον
Μακάριο Β. Λαζαρίδη

Το ζήτημα των Σκοπίων είναι πολυσύνθετο και πολύπλοκο. Και αυτό γιατί δεν αφορά μόνο το όνομα, αλλά και τις αλυτρωτικού χαρακτήρα εμμονές των γειτόνων μας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία να υπάρχουν ταυτόχρονα τρεις βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτον, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Δεύτερον, η λύση να ισχύει erga omnes για κάθε χρήση, εντός και εκτός, διμερώς και πολυμερώς.
Και τρίτον, να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων σαφής αποκήρυξη όλων των αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορών, που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της Ιστορίας μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη όλα αυτά να μπουν σε ένα ενιαίο πακέτο. Οχι σαλαμοποίηση της συμφωνίας. Οχι κάποια τώρα και κάποια μετά. Να γίνουν όλα αυτά μαζί.
Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα
στην ολότητά του. Δεν μιλούμε μόνο για το όνομα, ούτε μόνο για το εύρος εφαρμογής της λύσης (το erga omnes), αλλά και για τις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των βόρειων γειτόνων μας, που προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση. Επέλεξε, δυστυχώς, να κινηθεί εν κρυπτώ, χωρίς καμία ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντί σοβαρότητας επέλεξε ένα θέατρο σκιών, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του και τον υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία στα ελληνικά. Πρόκειται για αστεία πράγματα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Γι’ αυτό ακριβώς ζητούμε από την κυβέρνηση να διαμορφώσει με σοβαρότητα ενιαία θέση και να ενημερώσει υπεύθυνα τα κόμματα και τον ελληνικό λαό. Οπως ακριβώς κάναμε και εμείς όταν διαπραγματευόμασταν την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή. Διαφορετικά, υπονομεύει την ίδια τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Είναι ταυτόχρονα ανάγκη να μην αιχμαλωτιστούμε στα λόγια του σημερινού πρωθυπουργού της γείτονος. Ακόμα κι αν έχει καλές προθέσεις, μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή μιας συμφωνίας απαιτεί συνταγματική αλλαγή. Και η συνταγματική αλλαγή απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Μην πουν, λοιπόν, ότι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν. Αλλωστε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Ζάεφ χρησιμοποίησε έξι φορές το όνομα «Μακεδονία» και πέντε φορές τον όρο «συνταγματικό όνομα», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τις πραγματικές προθέσεις του.

Και για να τελειώνουμε: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η σημαντική παρακαταθήκη του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν μπορεί να αμφισβητηθούν και δεν μπορεί να παραγραφούν από κανέναν.

*Σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα