Η ώρα των (αβάστακτων) εισφορών!

Ιανουάριος-γολγοθάς για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, αγρότες και  συμβολαιογράφους. Τι τους περιμένειΑπό την 
Αγγελική Μαρίνου 

Αβάστακτος θα είναι ο Ιανουάριος για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς και αγρότες, καθώς παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές τους θα πρέπει να πληρώσουν στον ΕΦΚΑ έως το τέλος του μήνα και τα οφειλόμενα ποσά από το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία καταβολής των εισφορών ήταν έως τις 30 Νοεμβρίου 2017, όμως κρίθηκε απαραίτητη η δίμηνη παράταση (έως τις 31 Ιανουαρίου), καθώς οι επαγγελματικές ενώσεις δήλωσαν αδυναμία καταβολής των οφειλόμενων εισφορών.

Πρόκειται για εισφορές β΄ εξαμήνου 2016 που χρωστούν οι αγρότες, οι μηχανικοί και οι γιατροί (ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΥ), ενώ οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΝ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) χρωστούν τις εισφορές όλου του 2016. Οσοι δεν καταβάλλουν αυτές τις εισφορές θα χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά τους, ακόμα κι αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως πολλοί επαγγελματίες, που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές μαζί με τις χρωστούμενες, θα προτιμήσουν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία, η οποία προβλέπεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Εισφορές «φωτιά»

Στο μεταξύ, από φέτος 1.500.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δοκιμάσουν και νέο σοκ, καθώς οι εισφορές τους θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς, δηλαδή, να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Το γεγονός αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις που αρχίζουν από 8%, ενώ με την κατάργηση των εκπτώσεων για μερίδα μη μισθωτών οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και το 38%. Ειδικά για το 2018 το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει πλαφόν στον υπολογισμό των εισφορών το 85% του εισοδήματος, προκειμένου να μην εκτοξευτεί η επιβάρυνση που θα προκύψει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο υπολογισμός αυτός από το 2019 θα αφορά το 100% του εισοδήματος (χωρίς έκπτωση).

Παράλληλα αυξάνονται οι εισφορές κλάδου σύνταξης των νέων επιστημόνων. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι που συμπληρώνουν τριετία ή πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος θα κληθούν να καταβάλουν εντός του 2018 αυξημένα ασφάλιστρα. Και τούτο διότι, βάσει του Ν. 4387/2016, όσοι το 2018 συμπληρώνουν τριετία μεταπηδούν από το 14% στο 17%, ενώ όσοι συμπληρώνουν πενταετία μεταπηδούν από το 17% στο 20%. Αντίστοιχα αυξάνονται και οι εισφορές σύνταξης των αγροτών στο 23,2%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα