Οι κάδοι «νέας γενιάς» που εξαφανίζουν τα σκουπίδια!

Ο Πάρις Κωνσταντινίδης, εμπνευστής των βυθιζόμενων δεξαμενών απορριμμάτων, μίλησε στη «δημοκρατία»Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Πρωτοποριακό σύστημα βυθιζόμενων και επίγειων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης… made in Greece υπόσχεται να βάλει τέλος στις εικόνες των ξεχειλισμένων κάδων από σκουπίδια και των βρόμικων δρόμων σε όλη τη χώρα. Ο λόγος για το Big One System, που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία με μεγάλα οφέλη, εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού κατά τη διαδικασία της αποκομιδής.

Στην ουσία, το σύστημα βρίσκεται κάτω από το έδαφος, ανεβαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού προκειμένου οι δημότες να πετάξουν τα σκουπίδια τους και στην πορεία κατεβαίνει ξανά στα… έγκατα της γης!

Στη Βιομηχανική Περιοχή Πέλλας

Οι κάδοι κατασκευάζονται στη Βιομηχανική Περιοχή Πέλλας. Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κ. Πάρις Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας, η ιδέα προέκυψε εξαιτίας του προβληματισμού που είχε και ο ίδιος για την κατάσταση με τα σκουπίδια σε κεντρικούς δρόμους και σε όμορφες πλατείες σε όλη την Ελλάδα. «Με τους συγκεκριμένους κάδους μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων στο μέγιστο δυνατό, χωρίς να αλλάξουμε τον υπάρχοντα εξοπλισμό των ΟΤΑ. Βελτιώνεται η εικόνα των πόλεων που έχουν ελάχιστο προσωπικό στην καθαριότητα, καθώς ένας κάδος δέχεται σκουπίδια 10 συμβατικών κάδων. Το ίδιο ισχύει και για την ανακύκλωση» σχολιάζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Το κόστος ενός κάδου… νέας γενιάς ξεκινά από τα 15.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 60.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι στο Κουίνς της Νέας Υόρκης 44 παρόμοιοι κάδοι πολύ μικρού μεγέθους έχουν μειώσει το κόστος διακομιδής κατά 70%. Ομως και στην Ελλάδα δήμοι που προμηθεύτηκαν το καινοτόμο αυτό σύστημα βυθιζόμενων και επίγειων κάδων έχουν θεαματικά αποτελέσματα.

«Ανάσα» για τον δήμο Θερμαϊκού μετά τη Θεομηνία

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά… 860 νέοι κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν σε έναν από τους πιο τουριστικούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Δήμο Θερμαϊκού, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα σκουπίδια του και αισιοδοξεί ότι θα βάλει τέλος στις εικόνες των κάδων να «ξεχειλίζουν» δίπλα σε σχολεία, πάρκα και οργανωμένες παραλίες. Η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο επιδεινώθηκε, καθώς περίπου 400 αντίστοιχοι κάδοι καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της περσινής θεομηνίας.

Οι 760 μεγάλοι και 100 μικρότεροι κάδοι αναμένεται να αποκαταστήσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα, που δυσχεραίνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, και θα βελτιώσει την εικόνα του δήμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα