Με πλωτά φράγματα η ΕΥΑΘ βάζει στοπ στο μολυσμένο νερό

Προσπαθούν να περιορίσουν τη μόλυνση, ενώ συνεχίζονται οι δειγματοληψίες! Ανήσυχοι οι κάτοικοι της ΘεσσαλονίκηςΤης 
Ντόνιας Κανιτσάκη

Πλωτά φράγματα κατά μήκος της διώρυγας που φέρνει το νερό του Αλιάκμονα στη Θεσσαλονίκη, από το οποίο πίνει η πόλη νερό, τοποθέτησαν οι υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις σημαντικές σε ποσότητα κηλίδες πετρελαίου, γράσου και ελαίων έως ότου καταφέρουν να εξαλείψουν το πρόβλημα.

Μετά τον εντοπισμό των κηλίδων στο νερό οι εμπλεκόμενοι φορείς… τρέχουν και δεν φτάνουν, ενώ οι Θεσσαλονικείς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το νερό που φτάνει στις βρύσες τους. Πάντως, όπως διαβεβαιώνει η ΕΥΑΘ, οι έλεγχοι στο νερό που φεύγει από το διυλιστήριο προς τις βρύσες των καταναλωτών είναι συνεχείς, με τα αποτελέσματα μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής να δείχνουν ότι το νερό που πίνει ο κόσμος είναι ασφαλές και εντός των ορίων που θέτει ο νόμος.

Παράλληλα, συνεχίζεται αδιάκοπα η λήψη δειγμάτων νερού από συνεργεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΥΑΘ, τόσο κατά μήκος της διώρυγας που μεταφέρει το νερό του Αλιάκμονα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης όσο και στους ταμιευτήρες των φραγμάτων της ΔΕΗ από τους οποίους τροφοδοτείται η εγκατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά της ΕΥΑΘ, σχετικά με τη ρύπανση δεξαμενής από την οποία τροφοδοτείται με πόσιμο νερό η Θεσσαλονίκη. Ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας ζητεί να διενεργηθεί έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν αδικημάτων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την έκθεση σε κίνδυνο, τη δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων κ.ά.

Σημειωτέον, οι κηλίδες με τα πετρελαιοειδή εντοπίστηκαν στη δεξαμενή νερού που βρίσκεται πριν από το διυλιστήριο, ενώ οι μετρήσεις μετά το διυλιστήριο είναι «καθαρές». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια την ΕΥΑΘ, «σε περίπτωση συνέχισης του φαινομένου, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα».

Διαβεβαιώσεις Φάμελλου

Τη διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες οι ενέργειες από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος, της ΕΥΑΘ και των συναρμόδιων φορέων, ώστε να μην παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα στο πόσιμο νερό με το οποίο τροφοδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ύστερα από σύσκεψη.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι τα μέτρα κινούνται σε δύο άξονες. Αφενός, γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο «για να καθαριστεί πλήρως η προσαγωγός διώρυγα, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη ρύπανση που εντοπίστηκε».

Αφετέρου, έχουν ενισχυθεί οι εργασίες του διυλιστηρίου και το εργαστήριο αναλύσεων με επιπλέον προσωπικό, ενώ οι αναλύσεις γίνονται με μεγαλύτερη πυκνότητα και συχνότητα, ώστε, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «να εξασφαλιστεί αυτό που γνωρίζουμε και έχει ανακοινωθεί από την ΕΥΑΘ, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ποιότητα του νερού του δικτύου της Θεσσαλονίκης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα