Πλειστηριασμοί: Ζητούν νέα όρια για την πρώτη κατοικία

Κατεπείγον υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ στο υπουργείο Οικονομικών για τις οφειλές στο ΔημόσιοΡεπορτάζ 
Μάριος Ροζάκος 

Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το Δημόσιο για οφειλές μικρότερες των 50.000 ευρώ ζητεί με κατεπείγον υπόμνημά της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Επίσης τονίζει την ανάγκη να καθοριστούν νέα αυξημένα ελάχιστα όρια οφειλών, πάνω από τα οποία το Δημόσιο θα μπορεί να αρχίζει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία στη Βουλή, προβλέπεται ότι από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο θα διεξάγονται ηλεκτρονικά. Επιπλέον προσδιορίζεται ως κατώτατο τίμημα η εμπορική αξία του ακινήτου, αντί της αντικειμενικής.

Δεδομένου ότι το υφιστάμενο όριο προστασίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο ανέρχεται μόλις στα 500 ευρώ και ότι για αυτή την κατηγορία χρεών (σε αντίθεση με τις οφειλές προς τις τράπεζες) δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία των οφειλετών, η τροπολογία συνεπάγεται ότι πλέον θα κινδυνεύει να βγει στο σφυρί ακόμα και η πρώτη κατοικία πολιτών που χρωστούν στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 500 ευρώ.

Οπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ στο υπόμνημά της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, «το όριο των 500 ευρώ είναι ανήθικο να υφίσταται πλέον, έστω και ως θεωρητική απειλή, κατά των υπερφορολογούμενων πολιτών». Γι’ αυτό η ομοσπονδία προτείνει τα ακόλουθα αυξημένα όρια προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων:

• Για κατάσχεση ακινήτου: γενικά το ποσό των 10.000 ευρώ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 20.000 ευρώ.
• Για έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτου: γενικά το ποσό των 20.000 ευρώ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 30.000 ευρώ.
• Για διενέργεια ηλεκτρονικού εκπλειστηριασμού ακινήτου: γενικά το ποσό των 40.000 ευρώ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 50.000 ευρώ.
• Για άσκηση ποινικής δίωξης λόγω οφειλών αποκλειστικά από φόρους ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς κλπ.) το ποσό των 200.000 ευρώ.
• H τιμή εκκίνησης (εμπορική αξία) για τον εκπλειστηριασμό οποιουδήποτε ακινήτου να μην μπορεί να καθοριστεί κάτω από το 50% της αντικειμενικής αξίας του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα