Ο Πούτιν παίρνει πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων

Δήλωση-βόμβα του Ρώσου ΥΠΕΞ για το όνομα και τις διαπραγματεύσεις

Περίεργες απόψεις από τον Νίμιτς λίγο πριν από τα κρίσιμα ραντεβού Προκαλεί ο Ντιμιτρόφ Απάντηση Παυλόπουλου: «Μαζέψτε τώρα τον αλυτρωτισμό σας!» Τι ζήτησαν βουλευτές από τον Κυριάκο Μαρσάρουν οι αγρότες για το συλλαλητήριοΗ Θέση μας: Τον … μαύρισαν στη δημοσκόπηση

Διαβάστε επίσης:

►Κακουργηματική δίωξη κατά Μιωνή!

►Το απίστευτο (κι όμως αληθινό) ρουσφέτι που απαίτησαν από τ. υπουργό

►Η Παναγία «πρόδωσε» τον Αλβανό με την κοκαΐνη

►Οι Ελληνες λένε «όχι» στον Στουρνάρα

►Ξενοδοχειακοί όμιλοι της Κω αλλάζουν χέρια

►Ξεσηκωμός των αγροτών για το όνομα

►Ισχυρός σεισμός 4,2R ταρακούνησε την Αττική

Το Κρεμλίνο πάγωσε τα σχέδια των Σκοπιανών

 «Μην υποχωρήσετε στην ονομασία, οι άλλοι καίγονται» λέει ο Λαβρόφ,  που «δείχνει» ΗΠΑ για τη… βιασύνη

Μην υποχωρήσετε στο ζήτημα της ονομασίας, οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που πρέπει να υποχωρήσουν». Το καθαρό αυτό μήνυμα έστειλε στην Αθήνα το Κρεμλίνο στην πρώτη δημόσια παρέμβαση για το Σκοπιανό από τότε που το ζήτημα αναζωπυρώθηκε πολιτικά και διπλωματικά.

Παράλληλα, ο Πούτιν, διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτό), δηλώνει έτοιμος να πάρει πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» και τονίζει ότι η αναζωπύρωση του θέματος έγινε επειδή οι ΗΠΑ επιθυμούν να εντάξουν τη γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ.

«Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των διαπραγματεύσεων ή την αναβίωση των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της “Μακεδονίας” -προσπαθειών οι οποίες επί μακρόν βρίσκονταν σε μια “ημικοιμώμενη” κατάσταση-, ενεργοποιήθηκαν όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η “Μακεδονία” πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Λαβρόφ στην καθιερωμένη πρώτη συνέντευξη Τύπου για το νέο έτος. «Γι’ αυτό», συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, «δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς δεν έχετε ανάγκη από κάποιες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις έχει ανάγκη η “Μακεδονία”, που πρέπει να “τραβηχτεί” στο ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες -και η πρώτη μεγάλη δύναμη- που αναγνώρισε, ήδη από τον Αύγουστο του 1992, τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ο κ. Λαβρόφ διευκρίνισε ωστόσο ότι η Μόσχα θα δεχθεί το όποιο νέο όνομα συμφωνηθεί. «Οποια ονομασία κι αν συμφωνήσουν η Ελλάδα και η “Μακεδονία” ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασιστεί επίσημα και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της “Μακεδονίας”, τότε σίγουρα όλοι θα την αναγνωρίσουν» δήλωσε. Κατέληξε δε στην τοποθέτησή του λέγοντας: «Αλλά ελπίζω ότι όλοι κατανοούν την ουσία όσων διαδραματίζονται: Εδώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για να συνυπολογιστούν κάποια γενικά ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο κοντινών λαών, αλλά για να γίνει οπωσδήποτε μία από αυτές τις χώρες μέλος του ΝΑΤΟ».

 Παυλόπουλος: Σεβασμός στην Ιστορία

Nέα ηχηρή παρέμβαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι θα «πρέπει να είναι μια ονομασία που θα σέβεται πρώτα απ’ όλα την Ιστορία και δεν θα αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις».
Συνέδεσε δε το θέμα της ονομασίας με άλλες έννοιες που επίσης μπορεί να αποπνέουν αλυτρωτισμό, όπως το ζήτημα της γλώσσας και το ζήτημα της εθνότητας. «Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την Ελλάδα

Υποδεχόμενος στελέχη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ακόμη με νόημα πως ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς τους διεθνείς οργανισμούς περνάει μέσα από την Ελλάδα, προσθέτοντας πως η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Παυλόπουλος, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα, ξεκαθάρισε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος κάθε σκέψη αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας. «Δεν επιτρέπεται η ονομασία που θα επιλεγεί να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων» τόνισε και διευκρίνισε: «Τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν».

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «οι Ελληνες έχουμε κάθε λόγο να ευνοούμε αυτή την προοπτική και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.», επισημαίνοντας όμως πως έχει μία προϋπόθεση: «το τι όνομα θα επιλεγεί».

Νίμιτς: Συνέχεια στα παιχνίδια, αλλά μισόλογα για την πρόταση

Περίεργα παιχνίδια παίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο ζήτημα των Σκοπίων, αφού σπεύδει να μιλήσει για «απουσία προκλητικής ρητορικής» εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έχει πει πως «η ΠΓΔΜ δεν είναι ο μοναδικός κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», και προβλέπει πως ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων θα αναβαθμιστεί με την επίλυση του ζητήματος.

Με συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο κ. Νίμιτς δεν αποκάλυψε τα χαρτιά του, είπε όσον αφορά τα πιθανά ονόματα πως δεν θα συζητηθεί κάτι καινούργιο, αλλά αυτά που έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι κατά το παρελθόν, και χαρακτήρισε τα ζητήματα της ταυτότητας «παράπλευρα», τα οποία, όπως ανέφερε, μπορούν να συζητηθούν μετά τη λύση του ονόματος. Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Νίμιτς τονίζει ότι «και στις δύο χώρες υπάρχει θετική δυναμική», καθώς «η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται πολύ να επιλύσει αυτό το θέμα», αλλά και «η ελληνική αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί». Γίνεται πιο συγκεκριμένος για το όνομα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα εντελώς καινούργιο, κάτι νέο μαγικό. Θα προτείνω ιδέες που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν».

Κατά τον Νίμιτς «πάντα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα. Ελαφρώς διαφοροποιημένες διαστάσεις και για τον λόγο αυτό πολλοί θα το δουν με μία κάπως διαφορετική ματιά». Ερωτηθείς για τον τύπο προσδιορισμού του ονόματος, απάντησε ότι αυτό εξετάζεται, σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιον τύπου προσδιορισμό» και αναδεικνύοντας ως «βασικό θέμα» την «ανάγκη να φτάσουμε σε μία ολοκλήρωση των συνομιλιών και οι πολίτες και στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στη λύση».

Για την ταυτότητα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «υπάρχουν ανησυχίες στην Ελλάδα για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για ιδιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, σχολικά βιβλία, που πρέπει τελικά να απαντήσουμε. Υπάρχουν αυτά τα παράπλευρα θέματα, τα οποία γνωρίζουμε και είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν λύσεις και για αυτά. Δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν, εάν πρώτα λύσουμε το βασικό θέμα».

Α.Κ.

«Παράδοση» της Μακεδονίας ζητάει τώρα ο Ν. Ντιμιτρόφ

Προκλητικός και θρασύς, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ ζητά από την Ελλάδα να διαγράψει την ιστορία της και να παραδώσει το όνομα «Μακεδονία» στον βωμό της επίλυσης του ονοματολογικού.

Η πρωτοφανής αυτή πρόκληση εκ μέρους των Σκοπίων σημειώθηκε δύο ημέρες πριν από την αυριανή συνάντηση των εθνικών διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ και υπό την παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, όπου αναμένεται να προταθούν και να συζητηθούν συγκεκριμένα ονόματα, αλλά και μόνο λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Ντιμιτρόφ – Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη. Οι δηλώσεις του Σκοπιανού ΥΠΕΞ δείχνουν πως η κυβέρνηση τους έδωσε το δικαίωμα να πιστεύουν, όπως λέει και ο ελληνικός λαός, πως «από εκεί που μας χρωστούν μπορεί να μας πάρουν και το βόδι».

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στον σταθμό TV21 ο κ. Ντιμιτρόφ. Συνέχισε το παραλήρημά του λέγοντας ότι «η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στη “Μακεδονία”, διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

Με τη δήλωση αυτή ο κ. Ντιμιτρόφ αμφισβητεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ζητάει να υπάρξει χρήση του όρου «Μακεδονία» από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ επί ίσοις όροις, χωρίς αποκλειστικότητα, και συνεπώς να υπάρξουν προσδιορισμοί και στις δύο πλευρές που θα καθιστούν διακριτές τις δύο περιοχές. Θέτει με αυτόν τον τρόπο τη διαπραγματευτική γραμμή των Σκοπίων πάνω στην οποία δέχεται να συζητήσει η κυβέρνηση.

Ανδρέας Κούτρας

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα