«Πουλήστε νεφρά σε καλή τιμή»

Περίεργη αγγελία έφτασε μέσω e-mail σε εκατοντάδες Βολιώτες από επιτήδειους που εμπορεύονται (;) όργαναΕμπόριο ελπίδας με υποψήφια θύματα νεφροπαθείς και οικονομικά απελπισμένους πολίτες επιχείρησαν να στήσουν στον Βόλο επιτήδειοι, «διαφημίζοντας» αγοραπωλησίες και μεταμοσχεύσεις νεφρών αντί αδράς αμοιβής. Τις προηγούμενες ημέρες στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία δεκάδων πολιτών στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας έφτασε ένα περίεργο e-mail που αποδείχθηκε ότι στάλθηκε μαζικά σε εκατοντάδες αποδέκτες.

«Θέλετε να αγοράσετε ένα νεφρό ή θέλετε να πουλήσετε το νεφρό σας; Aν αναζητάτε την ευκαιρία να πουλήσετε τα νεφρά σας για χρήματα λόγω capital controls και οικονομικών προβλημάτων, και δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας, ακόμη και σήμερα, και θα σας προσφέρουμε καλή προσφορά για το νεφρό σας. Αν είστε ενδιαφερόμενοι να πουλήσετε ή να αγοράσετε νεφρά, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» έγραφε μεταξύ άλλων το μήνυμα, παραπέμποντας σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλεφωνικό αριθμό What’s up.

Ειδικότερα, επιτήδειοι που εμφανίζονταν ως γιατροί ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις νεφρών και έχουν έδρα στο εξωτερικό προσπαθούσαν να προσελκύσουν δυο ειδών «πελάτες». Αφενός νεφροπαθείς που, βασανισμένοι από τις χρόνιες αιμοκαθάρσεις και την ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή, αναζητούν εναγωνίως τρόπο για να θεραπευτούν από τη νεφροπάθεια μέσω της μεταμόσχευσης, αλλά και οικονομικά αδύναμους πολίτες που με το… δόλωμα της αδρής αμοιβής δεν θα έλεγαν «όχι» στο να πουλήσουν το ένα από τα δύο νεφρά τους.

Την ανήθικη επιχείρηση εμπορίου ελπίδας στους νεφροπαθείς, που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης αλλά και του οικονομικά ασθενέστερου ανέδειξε η τοπική εφημερίδα του Βόλου «Ταχυδρόμος». Το ζήτημα της ψεύτικης και παραπλανητικής διαφήμισης εμπορίου νεφρών φέρνει στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της ζήτησης και κυρίως της δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση. Μάλιστα, το γεγονός ότι η προσφορά οργάνων δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, καθώς δεν υπάρχουν τα κίνητρα ώστε να δωρίσει κάποιος το νεφρό του, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να περιμένουν χρόνια προκειμένου να θεραπευτούν.

Οργιάζει η μαύρη αγορά

Το παράνομο εμπόριο νεφρών έχει αυξηθεί παγκοσμίως σε τέτοιο βαθμό, που υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 εγχειρήσεις που αφορούν αγορά ανθρώπινων οργάνων λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο.

Ασθενείς πάνε στην Κίνα, στην Ινδία ή στο Πακιστάν και πληρώνουν μέχρι και 200.000 δολάρια για ένα νεφρό σε σπείρες που αγοράζουν όργανα από ευάλωτους, απελπισμένους ανθρώπους, μερικές φορές για λιγότερο από 5.000 δολάρια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα