Ολα για τον αγνό πρώτο έρωτα!

Ο σκηνοθέτης Πάνος Δεληνικόπουλος μιλά στη «δημοκρατία» για την παράσταση «Οσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Ακη ΔήμουΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Το κείμενο είναι ποιητικό… γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την πρώτη αγάπη! Εκείνο το αγνό, πρωτόγνωρο συναίσθημα, που σου κόβει τα γόνατα, που αλλάζει τους χτύπους της καρδιάς σου, που δεν έχει προηγούμενο και που νομίζεις πως δεν θα έχει και επόμενο. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Οσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Ακη Δήμου, σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και πρόκειται να μας ταξιδέψει για το επόμενο διάστημα σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ολα πραγματοποιούνται στην ηλικία που γεννιέται η επιθυμία, τότε που το κορμί ξυπνά κι ανακαλύπτει την έκτασή του. Εδώ ένα αγόρι ερωτεύεται πρώτη φορά μια γυναίκα. Ενας άντρας και μια μάνα κλείνουν τον κύκλο των σωμάτων που χορεύουν στην άκρη του γκρεμού και κάνουν αυτό που για τους άλλους είναι απαγορευτικό: συναντιούνται με τη θάλασσα από κάτω τους να περιμένει.

Φτάνει να αφεθεί

Ο σκηνοθέτης Πάνος Δεληνικόπουλος περιγράφει αυτή την παράσταση μέσα από τα δικά του σκηνοθετικά μάτια… απλά, λιτά κι ανθρώπινα. «Ως ένα ερώτημα που διαρκώς επανέρχεται. Τι είναι ο έρωτας;» αναρωτιέται και ξετυλίγει το κουβάρι των σκηνοθετικών προσεγγίσεών του. «Μια τέτοιου τύπου γραφή, αν δεν την αντιμετωπίσει κανείς με μεγάλη προσοχή και ειλικρίνεια, διατρέχει έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο να εκτεθεί. Το δραματικό έργο, όσο κι αν είναι ποιητικό, προορίζεται να μιληθεί και όχι να διαβαστεί. Συνεπώς χρειάζονται μεγάλη ειλικρίνεια και αθωότητα ώστε ο λόγος να διατηρήσει την προφορικότητά του και να μην ολισθήσει σε απαγγελίες.

Ευτυχώς ο Ακης Δήμου γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες της σκηνής κι έτσι -ακόμα και μέσα στη βαθιά ποιητικότητά του- το κείμενο φέρει «πατήματα» που ο ηθοποιός μπορεί να εκμεταλλευτεί για να στερεώσει την οργανική σχέση του με τον λόγο. Φτάνει βέβαια να είναι ανοιχτός απέναντι στο υλικό του και να αφεθεί να τον διατρέξει.

Πράγμα που οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης έχουν επιτύχει απολύτως» εξηγεί και είναι σίγουρο πως οι λέξεις του Ακη Δήμου θα μας βρουν κατευθείαν στην καρδιά, θα μας πουν ό,τι δεν μπόρεσε να πει το σώμα. Το κείμενο άλλωστε είναι βασισμένο στην «Πρώτη αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη, το γνωστό διήγημα για την ιερή, την απελπισμένη πρώτη αγάπη.

Στις μέρες μας οπωσδήποτε τα έργα που δεν έχουν ξαναβγεί στο σανίδι και πραγματεύονται την ίδια την ύπαρξη και τα συναισθήματα μας είναι αναγκαία. «Το “Οσα η καρδιά μου στην καταιγίδα” ανεβαίνει πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετρά ακόμα ένα ανέβασμα, το 2016 στην Αθήνα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ελληνική δραματουργία με ζωντάνια και παλμό, που καταθέτει μια τωρινή ματιά στα πράγματα. Από εκεί και πέρα εξίσου σημαντικό είναι οι παραστάσεις που συνδιαλέγονται με το αντίστοιχο κειμενικό υλικό να συνομιλούν και με το κοινό και όχι μόνο με τον εαυτό τους. Ελπίζουμε να το πετύχουμε» τονίζει ο σκηνοθέτης.

«Τα πάντα λειτουργούν σαν κρίκοι»

«Το έργο συμβαίνει με μια τρομακτική πυκνότητα, όπου τα πάντα λειτουργούν σαν κρίκοι μιας αλυσίδας. Κάθε συμβάν επί σκηνής βάζει αιτήματα μέσα στις σχέσεις των τεσσάρων αυτών ανθρώπων που διεκδικούν να εκπληρωθούν. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς παρά να το αντιμετωπίσει σαν μια ολότητα. Υπάρχει ως σημείο εκκίνησης το ξύπνημα ενός έρωτα και κατόπιν τα πάντα συμβαίνουν μέσα σε μια διαρκή -σχεδόν ανεξέλεγκτη- ροή» εξομολογείται ο σκηνοθέτης και θυμάται την πρώτη γνωριμία με τη διεύθυνση του ΚΘΒΕ μέσω του «τουρνουά» 5×5 το 2016.

«Ηταν μια διοργάνωση που έδωσε βήμα σε ομάδες και δημιουργούς της Θεσσαλονίκης να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε συνθήκες που ένας μεγάλος οργανισμός μπορεί να προσφέρει. Μέσα από εκεί προέκυψε και η πρόταση για την τωρινή συνεργασία» αναφέρει ο Πάνος Δεληνικόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο αλλά σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Για εκείνον η πόλη αποτελεί μια κατάσταση διαρκούς αναμονής.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18.00, Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα