Προκαλούν οι Βρετανοί με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το «Φιλί» του Ογκίστ Ροντέν πλάι πλάι με τα «Γλυπτά του Παρθενώνα»! Μια νέα μεγάλη έκθεση με έργα του σπουδαίου Γάλλου γλύπτη, η οποία θα εγκαινιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο, πρόκειται να φέρει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Και αυτό διότι για την πραγματοποίησή της πρόκειται να μετακινηθούν τα ελληνικά αριστουργήματα -για τρίτη φορά στην ιστορία τους- από την γκαλερί Ντουβέν, όπου εκτίθενται ως σύνολο από το 1936.

Ο κατακερματισμός των ελληνικών έργων, μάλιστα, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Ιαν Φίσερ, 13 έργα από τη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και περί τα 80 έργα του Γάλλου Ροντέν θα παρουσιαστούν στη μεγάλη έκθεση, η οποία ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 26 Απριλίου.

Μάλιστα, ερωτηθείς για την έκθεση και κατά πόσο αυτή θα εγείρει για ακόμη μια φορά το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, ο κ. Φίσερ υποστήριξε προκλητικά σε συνέντευξή του στους «Financial Times» πως εκείνο που έχει σημασία για εκείνον είναι όχι από πού προέρχονται οι «θησαυροί» ενός μουσείου, αλλά τι αίσθηση αφήνουν σε κάποιον που τους απολαμβάνει. «Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών θα είναι πάντα θέμα συζήτησης. Πιστεύω σε όλα αυτά που προσφέρει ένα “εγκυκλοπαιδικό” μουσείο, ανεξάρτητα από τα μέρη προέλευσης των έργων τέχνης που διαθέτει» τόνισε εμφατικά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2018.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα