Τρομοκρατικό στρατό βλέπει ο Ερντογάν στα σύνορά του!

Επίθεση κατά των ΗΠΑ από τον «σουλτάνο» για τη δημιουργία μεθοριακής δύναμης στη ΣυρίαΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μια νέα εστία έντασης άναψε τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία· εστία που δεν απειλεί απλώς να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, αλλά να βάλει -νέα- φωτιά στην ήδη φλεγόμενη Μέση Ανατολή!

Το νέο σενάριο τρόμου γράφεται ήδη στο «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας, στα νότια σύνορα της χώρας – εκεί όπου οι Αμερικανοί αποφάσισαν να συνεργαστούν με τις υπό την ηγεσία της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για τη δημιουργία νέας μεθοριακής δύναμης, που θα αποτελείται από 30.000 μαχητές! Στρατιωτική δύναμη την οποία βέβαια ο Ερντογάν (φωτό) έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει «τρομοκρατικό στρατό», τον οποίο δεσμεύτηκε να συντρίψει εν τη γενέσει του.

«Μια χώρα που αποκαλούμε σύμμαχο επιμένει να δημιουργήσει έναν τρομοκρατικό στρατό στα σύνορά μας» ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Αγκυρα, θέτοντας το ερώτημα «τι άλλο μπορεί να στοχεύει αυτός ο τρομοκρατικός στρατός εκτός από την Τουρκία;».

Οπως είναι ήδη γνωστό, η Αγκυρα λογίζει την YPG ως προέκταση του PKK που ήδη διεξάγει αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» τόσο από τη γειτονική χώρα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις ΗΠΑ. Ανήσυχη με τις τελευταίες εξελίξεις όμως είναι και η Δαμασκός, με τη συριακή κυβέρνηση να προειδοποιεί χθες πως οποιοσδήποτε Σύρος συμμετέχει στις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς «είναι προδότης του λαού και του έθνους». Κι όλα αυτά την ώρα που η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα χαρακτηρίζεται «ηλεκτρισμένη», χωρίς καμία δόση υπερβολής. Μόνο τυχαία, λοιπόν, ο Σεργκέι Λαβρόφ στον ετήσιο απολογισμό του δεν περιέγραφε την απόφαση-κίνηση των ΗΠΑ στην τουρκοσυριακή μεθόριο ως κίνηση μονομερή και προβοκατόρικη.

Τι μπορεί να προκύψει από όλα αυτά; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, παρά μόνο να έχει υπόψη του πως η σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία συνεχίζει να πέφτει θύμα όχι μόνο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των συμφερόντων που έχουν στην ευρύτερη περιοχή οι μεγάλες δυνάμεις.

Ακόμα βασιλεύει το ISIS στο Ιράκ

Να εξαλειφθούν άμεσα οι εν υπνώσει πυρήνες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός του Ιράκ, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους στην «καρδιά» της Βαγδάτης, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 94 ατόμων. Ελάχιστες ώρες αργότερα, ακόμη μια τυφλή επίθεση των τρομοκρατών στην ιρακινή πρωτεύουσα στοίχισε τη ζωή ακόμη ενός ατόμου και τον τραυματισμό έξι ανθρώπων. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την επομένη της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι της υποψηφιότητάς του στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που ονομάστηκε «Συμμαχία της νίκης», λίγο περισσότερο από έναν μήνα αφότου ανακοίνωσε «το τέλος του πολέμου» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα