Πάρτι εκατομμυρίων στην Υγεία

Για ζημιά του Δημοσίου 15.000.000 € κατηγορούνται εννέα πρώην μέλη των διοικήσεων ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ, ΟΓΑΑπό τη
Μαρία Ζαχαροπούλου

Φως σε ακόμη ένα πάρτι που φέρεται ότι στήθηκε στον χώρο της Υγείας έριξε η Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά η έρευνα έδειξε πως ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε… χρυσάφι συγκεκριμένα ιατρικά υλικά, για τα οποία την περίοδο 2012-2014 είχε τεθεί πλαφόν για την προμήθειά τους.
Η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο εκτιμάται ότι άγγιξε τα 15.000.000 ευρώ σε μόλις τρία χρόνια και τώρα τα πρόσωπα -με τις αποφάσεις τους φέρεται ότι άνοιξαν τον δρόμο για τον χορό εκατομμυρίων- καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, η οποία ερεύνησε την υπόθεση, άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος εννέα πρώην μελών της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, αλλά και ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής που εξέδωσε δύο αποφάσεις που όρισαν το πλαφόν.

Με τις επίμαχες αποφάσεις επιβλήθηκε ανώτατο όριο δαπάνης σε ιατρικά υλικά φροντίδας ασθενών (οστομικά), με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, οι τιμές των υλικών να εκτοξευτούν, καθώς οι εταιρίες πουλούσαν στο ανώτατο πλαφόν της τιμής και όχι χαμηλότερα, όπως γινόταν σε άλλη περίοδο.

Μάλιστα, στην πορισματική αναφορά του Σώματος Ελεγκτών Υγείας, που στάθηκε η αφορμή για να αρχίσει η εισαγγελική έρευνα, διαπιστώνεται ότι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αν και υπήρχαν αντίθετες φωνές που υποστήριζαν ότι στην περίπτωση που έμπαινε πλαφόν θα ζημιωνόταν το Δημόσιο, με τις αποφάσεις τους συμφώνησαν στην επιβολή του.

Από κάθε κατηγορία απηλλάγησαν τα μέλη της επιτροπής που μειοψήφησαν και δεν υπέγραψαν τις αποφάσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι το ανώτατο πλαφόν θα ζημιώσει το Δημόσιο.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε από τον Αρειο Πάγο στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων τότε υπουργών Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ωστόσο, δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι η διαβίβαση γίνεται για τυπικούς λόγους, καθώς οι επίμαχες αποφάσεις φέρουν και τις υπογραφές τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα