Ο Φουστανελάς, προστάτης των Ευζώνων

Τον δικό της προστάτη άγιο, τον νεομάρτυρα άγιο Γεώργιο Φουστανελά, έχει η Προεδρική Φρουρά, το πλέον επίλεκτο σώμα του Στρατού Ξηράς. Σήμερα στις εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μία υψηλού συμβολισμού κίνηση, θα προεξάρχει στον πρώτο επίσημο εορτασμό του αγίου Γεωργίου (εξ Ιωαννίνων) του Φουστανελά.

Ο συγκεκριμένος νεομάρτυρας επιλέχθηκε ως προστάτης της Προεδρικής Φρουράς καθώς στην εικονογραφία του είναι ντυμένος με φουστανέλα, ρούχο καθημερινό τον 19ο αιώνα που έζησε και μαρτύρησε.

Ο άγιος Γεώργιος ο Φουστανελάς γεννήθηκε το 1808 στα Γρεβενά και μαρτύρησε το 1838 στα τουρκοκρατούμενα Ιωάννινα, όταν με την απειλή των βασανιστηρίων τού ζητήθηκε να αλλαξοπιστήσει, κάτι που δεν αποδέχθηκε.

Στις 17 Ιανουαρίου απαγχονίστηκε και το σώμα του παρέμεινε κρεμασμένο έως τις 19 Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο παρατηρήθηκαν πολλά θαυμαστά σημεία της αγιότητάς του. Μάλιστα, η Εκκλησία, σύμφωνα με καταγραφές της εποχής, αναγκάστηκε να χρηματίσει τους Τούρκους αξιωματούχους με 300 γρόσια για να παραλάβει το σκήνωμα του αγίου, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι, λόγω των θαυμάτων από την πρώτη στιγμή του μαρτυρίου, το λείψανο του αγίου δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ. Η

μνήμη του τιμάται στις 17 Ιανουαρίου και αποτελεί τον πολιούχο άγιο της πόλης των Ιωαννίνων και της γενέτειράς του στα Γρεβενά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα