Ψήφισμα-μήνυμα στο Μαξίμου από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Εκκληση στην Πολιτεία να πράξει το καθήκον τηςΘέση στο σκοπιανό ζήτημα πήρε με ψήφισμά της η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), καλώντας την Ελληνική Πολιτεία «να πράξει το ιστορικό και πατριωτικό της καθήκον, υπερασπιζόμενη την Ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας». Η ΕΜΣ αναφέρει ότι «όποια παραχώρηση θα είναι μεγίστη ιστορική απάτη σε βάρος της Ελλάδος, με συνακόλουθη τη συνέχιση του σκοπιανού αλυτρωτισμού», ενώ παράλληλα «αποκλείει παντελώς την άμεση ή έμμεση χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της». 

Το ψήφισμα, όπως ανέφερε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΕΜΣ και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης, «ψηφίστηκε ομόφωνα και από τα εννέα μέλη της», προσθέτοντας ότι το ψήφισμα στοχεύει και στο «να βοηθηθούν οι Ελληνες διαπραγματευτές στις συζητήσεις που θα έχουν με τους ομολόγους τους».

Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών υπερασπίζεται, από την ίδρυσή της το 1939, με επιστημονικά επιχειρήματα και την αδέκαστη Ιστορία, τη Μακεδονία», καθώς και ότι «ασφαλώς και τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας με τις όμορες χώρες. Τούτο το έχει δείξει εμπράκτως, έχοντας ενεργά συμβάλει στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, εν όψει της διαπραγμάτευσης, ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ παντελώς την άμεση ή έμμεση χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της. Θεωρεί απαραίτητες την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων, τη διαρρύθμιση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος της γείτονος χώρας, με όλες τις επεκτατικές στις ελληνικές περιοχές βλέψεις, και την απάλειψη των ίδιων αλυτρωτικών στοιχείων από τα σχολικά βιβλία. Θεωρούμε, επίσης, ότι μέγιστο πρόβλημα για την Ορθόδοξη Εκκλησία δημιουργεί η υφιστάμενη Σχισματική “Μακεδονική” Εκκλησία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ως εκ τούτου, όποια παραχώρηση θα είναι μεγίστη ιστορική απάτη σε βάρος της Ελλάδος, με συνακόλουθη τη συνέχιση του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με το παρόν ψήφισμα, καλεί την Ελληνική Πολιτεία να πράξει το ιστορικό και πατριωτικό της καθήκον, υπερασπιζόμενη την Ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας» καταλήγει το ψήφισμα.

Φανή Χαρίση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα