Παράθυρο από τον Τσίπρα για νέο γύρο στο Κυπριακό

Τι είπε στο τετ α τετ με Αναστασιάδη στο περιθώριο της πρώτης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – ΙορδανίαςΤην αισιοδοξία του ότι μετά τις εκλογές στην Κύπρο θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο για να αρχίσουν και πάλι οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη χθες, στο περιθώριο της πρώτης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.

«Πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ιορδανία, υπογράμμισε το γεγονός ότι φιλοξενεί 1.500.000 πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος σηκώνουν από την πλευρά του μεγάλο βάρος προσφυγικών ροών για ολόκληρη την Ευρώπη. Μιλώντας ειδικότερα για την τριμερή, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στη ΝΑ. Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σύνοδος κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνων σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. «Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια, πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Και, δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα μετά το γεύμα εργασίας.

Δεκτή η παραίτηση του υφ. Παιδείας Κ. Ζουράρι

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες δεκτή την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, ο οποίος μίλησε από την πλευρά του με τα καλύτερα λόγια και σχεδόν… αποθέωσε τον πρωθυπουργό.

Με το γνωστό του ύφος ο κ. Ζουράρις αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Ο πρώην υφυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «νεαρό σοφό», προσθέτοντας πως «έχει μια εκπληκτική φιλοπατρία, είναι ένα γερό μυαλό, είναι πράος, συναινετικός, μειλίχιος». Αναφερόμενος ειδικότερα στο παρασκήνιο της παραίτησής του, δήλωσε ότι την υπέβαλε με δική του πρωτοβουλία και όχι γιατί του το ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «Οταν ο Πάνος Καμμένος μου είπε ότι κάτι πρέπει να γίνει, του είπα “πολύ απλό, παραιτούμαι”» εξήγησε. Είπε επίσης ότι είχε σκοπό να παραιτηθεί από τις 8 Ιανουαρίου για το ζήτημα των αλβανικών βιβλίων, τα οποία εμπεριέχουν αλυτρωτικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας, ωστόσο παρέμεινε στη θέση του κατόπιν πίεσης της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πιστοποιώντας έτσι την πολύ κακή σχέση που διατηρούσε με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Οι Κώστας Ζουράρις και Κώστας Γαβρόγλου ουδέποτε κατάφεραν να έχουν μια καλή συνεργασία, δεδομένου ότι προέρχονται από διαφορετικά… σύμπαντα, ειδικά όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν την Παιδεία.
Η παραίτηση του κ. Ζουράρι αναζωπύρωσε παράλληλα τα σενάρια περί ανασχηματισμού, που όλα δείχνουν πως πηγαίνει για μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός να είναι διορθωτικός, με μικρές μόνο αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες και η κάλυψη της θέσης του κ. Ζουράρι πιθανότατα με ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο των ΑΝ.ΕΛ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα