Εξαγορά εκτάσεων της Natura

Οι προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους αγρότες. Ερχονται και οκτώ φορείς με 360 εργαζομένουςΤου
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Τη δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων μέσα σε περιοχές «Natura 2000» δίνει στους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που είχαν εκχερσωθεί και καλλιεργούνταν επί σειρά ετών, πριν συμπεριληφθούν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου «Natura 2000». Οι αγρότες αυτοί θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων που ισχύουν για την εξαγορά εκτάσεων στις περιοχές όπου αναρτήθηκαν ή θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες. Οι εκχερσωμένες γεωργικές εκτάσεις θα εξαγοράζονται κατ’ εξαίρεση των αυστηρών κανόνων προστασίας που διέπουν τις περιοχές «Natura 2000» και στις οποίες απαγορεύεται ουσιαστικά οποιαδήποτε δραστηριότητα.

«H αξιοποίηση των αιτήσεων εξαγοράς που γίνονται εντός των περιοχών “Natura” ισχύει σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και σε περίπτωση που η γεωργική εκμετάλλευση έχει ξεκινήσει πριν από την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο “Νatura”» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης και Προστατευόμενων Περιοχών.

Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι, από τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη χώρα οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν εκτάσεις και να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν, θα πρέπει το συγκεκριμένο εργαλείο να παρασχεθεί και για εκτάσεις που καλλιεργούνταν επί σειρά ετών και μεταγενέστερα συμπεριελήφθησαν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου «Natura 2000».

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η χωρική αρμοδιότητα των φορέων στις 445 από τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας. Δημιουργούνται οκτώ νέοι φορείς, που θα καλύψουν τις εξής γεωγραφικές ενότητες: Βόρας – Πάικο – Βέρμιο, Δυτική Μακεδονία, Κορινθιακός Κόλπος, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησος – Κύθηρα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Κεντρική και Ανατολική Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, το προσεχές διάστημα ξεκινά η εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, που θα συνοδεύεται από σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τις χρήσεις γης και από σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. «Οριοθετούμε τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, τις μετατρέπουμε σε αναπτυξιακό εργαλείο και δημιουργούμε εν τέλει φορείς στους οποίους συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Οσον αφορά τους 360 εργαζομένους των φορέων, θα υπογράψουν φέτος οκτάμηνες συμβάσεις, ενώ το 2019 θα γίνει προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου. Μέσω του νομοσχεδίου προβλέπονται ο προγραμματισμός και η αξιολόγηση των φορέων και του προσωπικού, ενώ στα επταμελή διοικητικά συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν τέσσερα μέλη από τις τοπικές κοινωνίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα