«Λύση μόνο με τον όρο “Μακεδονία”»

Η κυνική ομολογία Νίμιτς στη Ν. Υόρκη με την έναρξη των διαπραγματεύσεων! Δυσαρέσκεια από τον ΝαουμόφσκιΡεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος

Κλείδωσε» -με το ξεκίνημα κιόλας των διαπραγματεύσεων- η λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής μας χώρας, και τώρα αναζητείται το επίθετο που θα τη συνοδεύσει στην ονομασία! Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ήταν ξεκάθαρος χθες, στη Νέα Υόρκη, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. «Μια λύση για την ονομασία χωρίς τον όρο “Μακεδονία” δεν είναι ρεαλιστική» είπε κυνικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, που τόνισε ότι με το πακέτο της πρότασής του μπορεί να βρεθεί μια «αξιοπρεπής και ικανοποιητική λύση».

Ο κ. Νίμιτς, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση, παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους. Στις δηλώσεις του εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα ως προς το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις, ενώ έκανε λόγο για θετικό κλίμα στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ναουμόφσκι αργά χθες το βράδυ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τις προτάσεις Νίμιτς («απέχουν πολύ από αξιοπρεπή λύση» είπε) και έκανε δηλώσεις που τορπιλίζουν τη διαδικασία! «Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα, το 2018, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του μακεδονικού λαού και της μακεδονικής γλώσσας» είπε ο Σκοπιανός διαπραγματευτής…

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι επαφές που θα έχει σήμερα στα Σκόπια με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που με τις δηλώσεις του έδειξε πόσο σημαντική για τη χώρα μας ήταν η διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, το 2008. Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

«Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Ολες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα σύνοδοι κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, από το Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και προσφέρθηκε να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή! Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε την υποστήριξή του σε απευθείας συζητήσεις των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. «Υποστηρίζω τη μεταξύ τους συζήτηση. Τους γνωρίζω και, εάν έχουν ανάγκη από βοήθεια, αμέσως θα τη δώσω, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν οι δυο τους» είπε.

Την ίδια ώρα, στα Σκόπια, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ έβαζε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, ανακοινώνοντας ότι δεν υπογράφει το προεδρικό διάταγμα για τον νόμο που προβλέπει ότι τα αλβανικά γίνονται η δεύτερη επίσημη γλώσσα στη χώρα. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ (που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο VMRO) υποστήριξε ότι ο νόμος «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας».

«Περίεργες» θέσεις Αμανατίδη για Σκόπια, Καμμένο

Τη γραμμή Νίμιτς ακολουθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, υιοθετώντας a priori το βασικό επιχείρημα του «περίεργου» Αμερικανού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών και υπερθεματίζοντας ότι ήδη περισσότερες από 140 χώρες αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Αμανατίδης προσπάθησε να μας βγάλει όλους… τρελούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι ο Πάνος Καμμένος στο άρθρο του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» δεν ζήτησε δημοψήφισμα!

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Αμυνας στο βαρυσήμαντο άρθρο του στην εφημερίδα μας τόνιζε ξεκάθαρα: «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλο λαό».

Κατά τα λοιπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στόχος της Αθήνας είναι μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, δηλαδή που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό, και απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμα τις κόκκινες γραμμές της.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα