Ιμια: Ενα βήμα πριν από (νέο) θερμό επεισόδιο!

Τουρκικό σκάφος έπεσε (χθες) πάνω στο πολεμικό «Νικηφόρος» για να προκαλέσειΣτα πρόθυρα θερμού επεισοδίου κοντά στα Iμια έφτασαν χθες Ελλάδα και Τουρκία, με την ένταση στο Αιγαίο να χτυπά ξανά «κόκκινο» και τα χειρότερα να αποφεύγονται την τελευταία στιγμή. Το ΓΕΕΘΑ επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν, αλλά είναι δεδομένο ότι η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας είναι έκρυθμη και η τουρκική προκλητικότητα είναι διαρκής.

Ολα άρχισαν το πρωί, όταν το ανθυποβρυχιακό περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Köycegiz» κινούνταν στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ιμια και η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», που περιπολούσε σε κοντινή απόσταση, μετέβη εκεί και ακολούθησε το τουρκικό πλοίο.
Τότε όμως εμφανίστηκε ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο μάλιστα έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από την ελληνική κανονιοφόρο σε μικρή απόσταση, περίπου 1,5 μίλι, από τα Ιμια.

Η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού ειδοποίησε τον καπετάνιο του τουρκικού πλοίου για την παραβίαση των χωρικών υδάτων. Εκείνος συνέχισε τους ελιγμούς, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας και αποφυγής προσέγγισης στη θάλασσα.

Ενώ πραγματοποιούσε μανούβρες γύρω από την κανονιοφόρο, γύρω στις 2.30 το μεσημέρι η τουρκική ακτοφυλακίδα -από λανθασμένο χειρισμό, όπως εκτιμούν πηγές του ΓΕΕΘΑ- έπεσε πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο (στην αριστερή πλευρά του), χωρίς να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Αμέσως μετά το τουρκικό περιπολικό απομακρύνθηκε από τα Ιμια και κινήθηκε με κατεύθυνση προς Βορρά. Προς τα εκεί έπλευσε και η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» μέχρι που το «Köycegiz» απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ενημέρωση

Για το περιστατικό είχαν διαρκώς ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο ΑΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος νωρίτερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε στην 178η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Αποστολάκης φέρεται ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι κινδυνεύουν να έχουν «ατύχημα» στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αν συνεχίσουν τις προκλήσεις.

«Καταδικάζουμε τη σημερινή, σοβαρότατη πρόκληση από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων. Η συνεχιζόμενη παραβίαση των ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικής πλευράς υπογραμμίζει το επικίνδυνο αναθεωρητικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ηγεσία της γειτονικής χώρας» δήλωσε ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα