Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μουσεία

Θα εφαρμοστεί από τον Μάιο πιλοτικά και σε αρχαιολογικούς χώρους, διαβεβαιώνει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία ΚονιόρδουΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Και ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία μέχρι τον Μάιο, αλλά και e-shop, απ’ όπου καθένας θα μπορεί να προμηθευτεί μοναδικά έργα τέχνης από όλα τα καταστήματα των μουσείων ανά την Ελλάδα!

Μπορεί να τα έχουμε ξανακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν από το υπουργείο Πολιτισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ωστόσο, όπως μας διαβεβαίωσαν χθες οι αρμόδιοι στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στα εργαστήρια εκμαγείων και αντιγράφων του ΤΑΠ στου Ρέντη, οι εξαγγελίες αυτές δεν αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός, αλλά άμεσα υλοποιήσιμους στόχους.

Οπως τόνισε η πρόεδρος του νέου Δ.Σ. του οργανισμού Αθηνά Χατζηπέτρου, η οποία παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, μετά την τρικυμιώδη «καρατόμηση» όλων των μελών του προηγούμενου Δ.Σ. τον περασμένο Αύγουστο από την υπουργό, τον προσεχή Μάιο θα έχει εγκατασταθεί το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους ορισθέντες χώρους.

Τα πρώτα σημεία από τα οποία θα αρχίσει η πιλοτική λειτουργία του είναι η Ακρόπολη και οι Κλιτύες, το Ολυμπίειο, ο Κεραμεικός, η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή Αγορά, η Βιβλιοθήκη Αδριανού, το Λύκειο Αριστοτέλους, η Κνωσός, το Μουσείο Ηρακλείου, η Αρχαία Μεσσήνη. Για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο έχει οριστεί επιτροπή παρακολούθησης, η οποία θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα, θα φροντίζει για την ομαλή αποπεράτωσή του, αλλά και για την ορθή διαχείριση των χρημάτων (1.200.000 ευρώ) που δώρισαν το Ιδρυμα Νιάρχος και η Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την ίδια, η εφαρμογή αναμένεται να βοηθήσει και την επισκεψιμότητα των πολιτιστικών χώρων.

Συγκεκριμένα, το 2017 σημειώθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 14% και των εσόδων κατά 16%. Αντιστοίχως, ο τζίρος του ΤΑΠ από τα έσοδα των εισιτηρίων τη χρονιά που μας πέρασε ξεπέρασε τα 95.000.000 ευρώ (χωρίς να έχει υπολογισθεί ο Δεκέμβριος), ενώ, αντιστοίχως, το 2016 ήταν 82.000.000 ευρώ.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα πωλητήρια της Ελλάδας – , παρά την αύξηση της επισκεψιμότητας, οι πωλήσεις παρουσίασαν μηδενική αύξηση, κάτι που φυσικά οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτά εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα.

Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα του ΤΑΠ δεν έχει ανανεωθεί εδώ και καιρό, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς έργα τέχνης μέσω διαδικτύου.

Και λέμε «μέχρι σήμερα», διότι, αν και ήταν έτοιμο e-shop (www.museumshop.gr) από το 2015 (!), το οποίο είχε επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, δεν είχε τεθεί σε χρήση! «Το βρήκαμε έτοιμο. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι πραγματικότητα, αφού προκηρύσσουμε συνεργασία με τράπεζα και μεταφορική, για να μπορούν να ταξιδεύουν οι δημιουργίες και στο εξωτερικό».

Στη ριζική αναβάθμιση και των αναψυκτηρίων, πολλά από τα οποία (όπως της Ολυμπίας και της Λίνδου) είχαν κλείσει, θα προχωρήσει η διοίκηση του ΤΑΠ, προκηρύσσοντας τον επόμενο μήνα διαγωνισμούς και επανασχεδιάζοντας την πολιτική του για αυτά.

Εχει 350 ακίνητα το ΤΑΠ στη Ρόδο

Ειδική αναφορά έγινε χθες στην περιουσία του Ταμείου, τα ακίνητα, για τα οποία, όπως ξεκαθάρισε η κυρία Χατζηπέτρου, η κατάσταση είναι λίγο… ομιχλώδης, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική βάση στην οποία να είναι καταχωρισμένα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, επειδή το Ταμείο δεν είχε κάνει σωστές φορολογικές δηλώσεις σχετικά με τα ενοίκια, του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 7.000.000 ευρώ! Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Ρόδο, όπου υπολογίζεται ότι το ΤΑΠ έχει περί τα 350 ακίνητα.

Τι θα γίνει, όμως, το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του ΥΠΠΟ, του οργανισμού που αποτέλεσε και το σημείο τριβής ανάμεσα στην προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΠ και στο υπουργείο; Πλέον, με υπουργική απόφαση μπαίνει τέλος στο ποσοστό επί των καθαρών εσόδων που αποδίδει το ΤΑΠ στο Ταμείο, ενώ θα δίδεται μια τακτική επιχορήγηση ύψους 1.000.000 ευρώ, η οποία σε έκτακτες περιπτώσεις θα αυξάνεται. Τέλος, όπως επισημάνθηκε, η ολοκλήρωση του Ακροπόλ Παλάς, του επταώροφου κτιρίου της Πατησίων, στο οποίο θα στεγαστεί ένα μεγάλο κατάστημα με τις εκδόσεις του Ταμείου, αναμένεται την άνοιξη, οπότε και θα έχουν τελειώσει ο 6ος και ο 7ος όροφος του οικοδομήματος.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα