Σενάρια για προβοκάτσια Αγκυρας

Οι Τούρκοι φλερτάρουν με το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Το συμβάν στα Ιμια, με την τουρκική ακταιωρό να προσεγγίζει τόσο πολύ και τελικά να χτυπάει πάνω στην κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος», δείχνει πως η Αγκυρα ίσως και να είναι αποφασισμένη να βουλιάξει ένα πλοίο της Ακτοφυλακής της προκειμένου να δημιουργήσει ελληνοτουρκική κρίση. Η άλλη ανάγνωση του γεγονότος δείχνει ηλιθιότητα και αστοχία χειρισμών από το πλήρωμα της ακταιωρού.

Το πλήρωμα της κανονιοφόρου «Νικηφόρος», όπως φαίνεται και από το βίντεο το οποίο οι Τούρκοι άφησαν να διαρρεύσει, αντιμετώπισε το περιστατικό με ψυχραιμία και επαγγελματισμό. Δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο την πορεία του πλοίου, δεν μείωσαν ταχύτητα και συνέχισαν εντός των εθνικών χωρικών υδάτων την αποστολή τους, που ήταν η παρακολούθηση περιπολικού σκάφους του τουρκικού ναυτικού.

Από το βίντεο διακρίνεται η ακταιωρός της Τουρκίας να πηγαίνει με ταχύτητα και σχεδόν κάθετα πάνω στη «Νικηφόρος» και όταν πλησιάζει, να κάνει έναν ελιγμό για να αποφύγει τη σύγκρουση. Τελικά ακουμπάει πάνω στην κανονιοφόρο και αφού καταφέρνει να ξεπεράσει την πρόσκρουση, που θα είχε οδυνηρά αποτελέσματα, μπαίνει μπροστά από την πλώρη του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Στους επιτελείς του Πενταγώνου υπάρχει προβληματισμός για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα και οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε κρίση. Αυτό τον κίνδυνο έχει επισημάνει η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας στην αντίστοιχη της Τουρκίας, παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν τους «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο.

Απειλές από Τουρκία και για Ψέριμο

Προκαλεί ξανά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνοντας αυτή τη φορά ότι η Ψέριμος είναι «τουρκική» και αξιώνει την παράδοση στη χώρα του 18 ελληνικών νησιών. Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας επιτέθηκε και πάλι στην κυβέρνηση Γιλντιρίμ και στον Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας θέμα Ψερίμου.

Συγκεκριμένα, είπε γιατί δεν παίρνει απάντηση στα ερωτήματα που τους έχει θέσει εδώ και καιρό για την κυριότητα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, ο αριθμός των οποίων, όπως υποστηρίζει, δεν αναφέρεται σε καμία συνθήκη μετά το 1913. «Φτάσαμε σε τέτοιο σημείο ώστε να ρωτάμε για τα νησιά του Αιγαίου. Ναι, τα νησιά του Αιγαίου. Ρωτάω λοιπόν: Αυτό το νησί, η Ψέριμος, σε ποιον ανήκει τελικά; Είναι δικό μας ή της Ελλάδας; Βγες και δώσε μια απάντηση. Εγώ ρωτάω και αυτός μου απαντάει “πήγαινε και ρώτα αυτούς που τα παρέδωσαν”. Κοιτάξτε κουβέντα, δηλαδή παραδέχεται ότι τα έχει παραδώσει» ανέφερε προκλητικά ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης. Συνεχίζοντας να απευθύνεται στους Ερντογάν και Γιλντιρίμ έθεσε το ερώτημα: «Θα σου μιλήσω σαν σε ένα παιδί δημοτικού. Αυτό το νησί, η Ψέριμος, ανήκει σε εμάς ή στην Ελλάδα; Τόσο απλά ρωτάω. Το παραδώσαμε αλλά όχι εμείς, λέει. Εγώ ξέρω τι έχεις παραδώσει εσύ, κάτσε και δώσε μου μια απάντηση σαν άνθρωπος. Απάντησε, μην απειλείς».

Ο Μαριάς

Την ίδια ώρα, τις παράνομες τουρκικές νηοψίες σε ελληνικά αλιευτικά στα διεθνή ύδατα, στην περιοχή Καστελορίζου, κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Οπως είπε, «στο Αιγαίο τα τουρκικά αλιευτικά με τη συνοδεία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής αλιεύουν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων διαπράττοντας πειρατεία. Επιπλέον, το τουρκικό λιμενικό, ισχυριζόμενο ότι ενεργεί δήθεν για λογαριασμό της ICCAT, επιχείρησε σε διεθνή ύδατα κοντά στο Καστελόριζο να υποβάλει σε νηοψία ελληνικά αλιευτικά, χωρίς φυσικά οι Τούρκοι να τηρούν τις προδιαγραφές».

Σχολιάζοντας τις παραπάνω καταγγελίες ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Καρμένου Βέλα δεσμεύτηκε να εξετάσει το σοβαρό αυτό ζήτημα και να επανέλθει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα