Δήλος: Η Στοά του Φιλίππου πάλι στο… φως

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η αναστήλωση, που θα συνεχιστεί με τη χορηγία ύψους  550.000 € του Ιδρύματος ΚανελλοπούλουΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το έργο της αναστήλωσης της Στοάς του Φιλίππου Ε’ στη Δήλο, όπου -όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού- προσφάτως ολοκληρώθηκαν και οι τρεις φάσεις των προκαταρκτικών εργασιών. Μέσα στο 2018 το έργο θα συνεχιστεί χάρη στη γενναία χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το οποίο προσέφερε ένα ποσό ύψους 550.000 ευρώ, για την ενίσχυση του εντυπωσιακού μνημείου που κοσμεί το ιερό νησί της Δήλου.

Οπως έγινε γνωστό, η πρώτη φάση των εργασιών ξεκίνησε στα μέσα του καλοκαιριού και αφορούσε καθαρισμούς εντός του κτιρίου, της επέκτασής του και του περιβάλλοντος χώρου. Οι εργασίες θεωρήθηκαν απαραίτητες, προκειμένου να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση του μνημείου και να συγκεντρωθούν όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη που ανήκουν σε αυτό.

Κατά τη δεύτερη φάση των εργασιών, που έγιναν στα μέσα του φθινοπώρου, αποψιλώθηκε η πυκνή βλάστηση στη βαλτώδη περιοχή στα δυτικά της Στοάς, επιφάνειας 600 τ.μ., όπου -σύμφωνα με τις καταγραφές- στις αρχές του 19ου αιώνα τοποθετήθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του κτιρίου. Πραγματικά, μετά τον καθαρισμό ήρθαν στο φως περίπου 1.000 μέλη, από τα οποία τα 900 ανήκαν στη Στοά.

Γερανός

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το κοπιώδες έργο αυτής της μεθοδικής ανάσυρσης και της ταύτισης των μελών έγινε με τη συμβολή εξειδικευμένου προσωπικού και τη χρήση ενός μεγάλου τηλεσκοπικού γερανού, ο οποίος έφτασε στο νησί από την Πάρο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, πάλι, έγινε η τρίτη φάση των εργασιών, κατά την οποία αποκαλύφθηκαν, ταυτίστηκαν και καταγράφηκαν τα υπόλοιπα μη καταγεγραμμένα αρχιτεκτονικά μέλη (περίπου 300) που βρίσκονται σε άλλες δύο περιοχές κοντά στο λιμάνι του νησιού. Παράλληλα, άρχισε η τρισδιάστατη αποτύπωση των θραυσμένων αρχιτεκτονικών μελών που θα χρησιμοποιηθούν στην αναστήλωση για την κατασκευή των συμπληρωμάτων.

Το κτίριο, ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, διατηρείται μόλις στο επίπεδο του θεμελίου του. Χάρη σε όλα αυτά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν βρεθεί το οικοδόμημα θα αναστηλωθεί χρησιμοποιώντας μεγάλο ποσοστό από το αυθεντικό υλικό του.

Το μνημείο βρίσκεται κοντά στην Πλατεία των Κομπεταλιαστών, μία από τις αγορές της αρχαίας πόλης. Ανεγέρθηκε στα τέλη του 3ου με αρχές του 2ου αι. π.Χ., ενώ κάποια χρόνια αργότερα επεκτάθηκε. Η Στοά του Φιλίππου αποτελεί ένα σημαντικό ανάθημα του βασιλέα της Μακεδονίας στο ιερό νησί του Απόλλωνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα