Γόρδιος Δεσμός

Ανάγκη για άμεσο έντιμο συμβιβασμό στη λογική ΒουκουρεστίουΑπό τον
Αντώνη Αντωνάκο*

Ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα με τον μύθο, έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό. Δέκα χρόνια μετά κατέκτησε τον κόσμο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την αλήθεια, αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ο συμβολισμός της ηγετικής απόφασης, που δεν αποδέχεται τους «γόρδιους δεσμούς» ως άλυτα προβλήματα εμπρός στα οποία αναλώνει πολύτιμο χρόνο.

Σε κάθε ιστορική περίοδο εμφανίζονται διλήμματα, η επίλυση των οποίων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρίνεται από το θυμικό της κοινής γνώμης. Οχι γιατί η ηγεσία δεν πρέπει να συνυπολογίζει και τη βούληση του λαού, αλλά γιατί δεν πρέπει να αποφασίζει με κύριο γνώμονα αυτή.

Στην παρούσα φάση είμαστε παγιδευμένοι σε τουλάχιστον τέσσερις γόρδιους δεσμούς, για δύο από τους οποίους δεν διαθέτουμε το «σπαθί» που τους κόβει. Οσο και αν ακουστεί παράδοξο, το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης είναι το πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο. Αρκεί οι πολιτικοί μας ταγοί να αποδειχτούν στοιχειωδώς επαρκείς και να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα αυτό που δημιούργησε η «περίεργη» πολιτική «ανευθυνότητα» του Παπανδρέου.

Προφανώς τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα σχετίζονται με την Τουρκία. Η κατοχή της Κύπρου και οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων θα ήταν πολύ καλύτερα να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Το 1991 ήταν ευχερώς αντιμετωπίσιμο. Η θέση της Ελλάδας ήταν πολύ πιο ισχυρή και το βαλκανικό τοπίο ρευστό. Οι μαξιμαλιστικές επιδιώξεις εκείνης της περιόδου στέρησαν από τη χώρα την ευκαιρία να κλείσει ευνοϊκά το θέμα. Η προώθηση της πολιτικής των συλλαλητηρίων, με κυβερνητική στήριξη, μας παγίδευσε καθιστώντας το πρόβλημα «γόρδιο δεσμό». Γιατί, αν είναι άδικο για εμάς να απαρνηθούμε ένα μέρος της ιστορικής κληρονομιάς μας, είναι δύσκολο και για τους Σκοπιανούς να απαρνηθούν την ταυτότητα που έχουν παγιώσει στη συνείδησή τους.

Η κατάσταση διαμορφώθηκε σε βάρος μας. Οπως σημειώνει στο εξαιρετικό άρθρο του ο Ν. Μέρτζος στην «Καθημερινή», έως το 2007 είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» 140 κράτη. Το βέτο που έθεσε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δημιούργησε ένα ανάχωμα, αλλά τα «κεκτημένα» παγιώνονται, ευκαιρίες χάνονται, ενώ διατηρούνται ανοιχτά μέτωπα την ώρα που ο «ανατολικός άνεμος» δυναμώνει.

Τα μέτωπα πρέπει να κλείνουν. Εντιμος συμβιβασμός λοιπόν εδώ και τώρα. Στα όρια που έθεσε η χώρα το 2008 στο Βουκουρέστι. Οπως σημειώνει ο Μέρτζος, «η ώρα είναι σήμερα». Κάθε λύση αύριο θα είναι χειρότερη και θα έχει κοστίσει πολύ περισσότερο.

* Μαθηματικός, πρώην πρόεδρος ΟΛΜΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα