Η Θεσσαλονίκη βγάζει τις σάρισες στο όνομα της Μακεδονίας

Πανέτοιμη η πόλη για το συλλαλητήριο με ειδικό σχέδιο για τα πούλμαν και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις! 150.000 άτομα περιμένει ο διοργανωτής Οθ. ΙακωβίδηςΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Στη σκιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Λευκού Πύργου των δύο εμβλημάτων της Θεσσαλονίκης χιλιάδες άνθρωποι από κάθε άκρη της Ελλάδας θα βρεθούν αύριο στο παλλαϊκό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Περισσότεροι από 200 οργανωμένοι σύλλογοι, αγρότες, Κρητικοί, Πόντιοι, φίλαθλοι ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν το μήνυμα πως «η Μακεδονία είναι ελληνική».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή του κόσμου θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο Οθωνας Ιακωβίδης από την κίνηση «Θερμαϊκός Ωρα Μηδέν», που εμφανίζεται ως διοργανωτής του συλλαλητηρίου, «οι συμμετέχοντες μπορεί να αγγίξουν τους 150.000».

Οπως ο ίδιος υποστηρίζει, τα πούλμαν που ναυλώνονται από κάθε σημείο της χώρας προκειμένου να μεταφέρουν τον κόσμο στο σημείο του συλλαλητηρίου αγγίζουν τα 700. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι και λίγο αργότερα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες των Φραγκούλη Φράγκου (στρατηγός ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ), Νίκου Λυγερού (στρατηγικός αναλυτής), π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη, Στέργιου Καλόγηρου (δημοσιογράφος) και Κώστα Καραΐσκου (δημοσιογράφος).

Η εξέδρα θα στηθεί, όπως αποφασίστηκε, ώστε να κοιτάει στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον σχεδιασμό των διοργανωτών να θέλει την πλειονότητα του κόσμου να βρίσκεται πάνω στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας. Βάσει του σχεδιασμού για την ομαλή εξέλιξη και τη διαχείριση της κατάστασης, προβλέπεται τα λεωφορεία να σταθμεύουν για την αποβίβαση των πολιτών στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία και στη συνέχεια να διοχετεύονται σε δύο «δεξαμενές» που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη λήξη του συλλαλητηρίου και την επιβίβαση εκ νέου των πολιτών. Η πρώτη θα βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» στα ανατολικά της πόλης.

Ανδρες της Τροχαίας θα δίνουν οδηγίες στους οδηγούς των λεωφορείων πού θα σταθμεύσουν, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλη την πόλη. Την ίδια ώρα, αστυνομικοί αναμένεται να βρίσκονται σε όλη την πόλη, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα, με την παρουσία τους ωστόσο να είναι διακριτική.

Οι δρόμοι

Οπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και συγκεκριμένα στις οδούς 3ης Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, λεωφόρο Νίκης, 30ής Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς όπως Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ. Καραμανλή, Β. Ολγας. Παράλληλα, θα απαγορευτούν η στάση και η στάθμευση στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από τη Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ής Οκτωβρίου, στη λεωφόρο Νίκης και στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από την 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου).

Η Τροχαία σε ανακοίνωσή της καλεί τους οδηγούς να μετακινήσουν από τα συγκεκριμένα σημεία τα οχήματά τους. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Δημήτρη Τσερμενίδη, με τον οποίο επικοινώνησε η «δημοκρατία».

Η ΟΝΝΕΔ

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, με την οποία καλεί σε εθνική συνεννόηση. Ζητά από την κυβέρνηση να κάνει γνωστή τη θέση της για το θέμα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η παράταξη της Νεολαίας της Ν.Δ. στην πόλη χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητη την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» και σημειώνει: «Οσοι, εντός και εκτός των συνόρων, ελπίζουν σε λύση που θα παραχαράζει την Ιστορία του τόπου μας θα μας βρουν απέναντι». «Είναι μία η Μακεδονία και είναι ελληνική» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της και η κίνηση πολιτών «SOS Κεντρική Μακεδονία Λευκός Πύργος» που αντιτίθεται στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Ρεσιτάλ… εθνικής μειοδοσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Με δημόσιες παρεμβάσεις τους πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενα στα όρια της εθνικής μειοδοσίας, επιμένουν να σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους για το μείζον ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ορισμένοι εξ αυτών δηλώνουν, μάλιστα, ότι δεν είναι εθνικό το θέμα, αγνοώντας πλήρως μια φράση του Λαοκράτη Βάσση, ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ότι «μια Αριστερά που δεν πατάει γερά στον τόπο της είναι μια καθ’ όλα άτοπη Αριστερά». Εις εξ αυτών, ο Γιώργος Κυρίτσης (φωτό), και έτερος ανιστόρητος ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. «Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι εθνικό ζήτημα. Μακάρι να λυθεί, κι αν δεν λυθεί, πάλι θα ξημερώσει» δήλωσε με μπλαζέ ύφος ο κ. Κυρίτσης, γνωστός από παλιά για τη δυσανεξία του σε ό,τι έχει να κάνει με τις ιστορικές παραδόσεις και τα εθνικά χαρακτηριστικά αυτού του τόπου.

Στην ίδια απλουστευτική «λογική», που αγνοεί τη βαρύτητα της Ιστορίας στο σήμερα κάθε κοινωνίας, ο κ. Μηταφίδης πήγε λίγο παραπέρα λέγοντας ότι «το Μακεδονικό ζήτημα είναι εθνικό για τους Σκοπιανούς, για τη χώρα μας είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής».
Εξέφρασε ακόμη την αντίθεσή του για το συλλαλητήριο της Κυριακής στον Λευκό Πύργο. «Ηλπιζα ότι πολλοί θα έβαζαν μυαλό, αλλά επιμένουν εθνικιστικά» δήλωσε και υπογράμμισε ότι όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, «όχι για να ικανοποιηθεί το εθνικό θυμικό μας απλώς, αλλά γιατί θα βοηθήσει τη συνοχή της γειτονικής χώρας, από τη στιγμή που η εθνολογική της σύσταση δεν είναι ομοιογενής».

Να διασκεδάσει κάπως τις αλγεινές εντυπώσεις προσπάθησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ξεκαθαρίζοντας από την πλευρά του ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ είναι «εθνικό θέμα» και πως δεν χωρούν επ’ αυτού μικροκομματικές σκοπιμότητες. Εις μάτην όμως.

Παρών και ο Απ. Τζιτζικώστας στο «ραντεβού» του Λ. Πύργου

«Η Μακεδονία είναι ελληνική» αναμένεται να φωνάξει μαζί με τους χιλιάδες διαδηλωτές και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, όπως οι περισσότεροι φαντάζονταν, θα δώσει το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο. Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας, με τις οποίες επικοινώνησε η «δημοκρατία», ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα μίλησε αρκετές φορές για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, θα βρεθεί αύριο το μεσημέρι στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Ο περιφερειάρχης σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο δείπνο του ΕΕΘ τόνισε ότι η θέση του Βουκουρεστίου του 2008 δεν αποτελεί εθνική γραμμή, αλλά κόκκινη γραμμή, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί μια διαπραγμάτευση να ξεκινάει με το χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά ειδικά στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει στόχο το βέλτιστο θετικό αποτέλεσμα που να μη συμπεριλαμβάνεται στο όνομά της ο όρος «Μακεδονία». Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να σταματήσει την «εν κρυπτώ διπλωματία». Στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να βρεθούν οι περισσότεροι αντιπεριφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα