Παλλαϊκός ξεσηκωμός για την υπεράσπιση της Μακεδονίας μας!

Χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα δώσουν σήμερα βροντερό «παρών» στη Θεσσαλονίκη για να εμποδίσουν το ξεπούλημα της Ιστορίας μαςΑπό τους
Βαγγέλη Στολάκη, 
Ντόνια Κανιτσάκη

Ανθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας αναμένεται να βρεθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, για να δώσουν βροντερό «παρών» στον παλλαϊκό ξεσηκωμό υπέρ της Μακεδονίας. Αγρότες, μαθητές, πρόσκοποι, δεκάδες φορείς και σωματεία, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και χιλιάδες μεμονωμένοι πολίτες, ακόμα και από την Κρήτη, ενώνουν τη φωνή τους και διατρανώνουν πως «Η «Μακεδονία είναι ελληνική».

Οπως υποστήριξε στη «δημοκρατία» ο Οθωνας Ιακωβίδης από την κίνηση «Θερμαϊκός Ωρα Μηδέν», που διοργανώνει το σημερινό συλλαλητήριο, εκτιμάται πως το πλήθος που θα συγκεντρωθεί θα ξεπεράσει τις 150.000 κόσμου! «Θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση. Πολιτικά κόμματα, σωματεία και φορείς, αθλητικοί σύλλογοι και χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη τη χώρα θα βρεθούν στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Λευκού Πύργου. Ο παλμός θα είναι μεγάλος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακωβίδης.

Περισσότεροι από 200 σύλλογοι έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους στη σημερινή κινητοποίηση, ενώ για τη διευκόλυνση της μετακίνησης του κόσμου έχουν ναυλωθεί περισσότερα από 700 πούλμαν από όλη τη χώρα. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, κεντρικός ομιλητής της σημερινής ημέρας θα είναι ο ελληνικός λαός που θα «διατρανώσει την αντίθεσή του στο ξεπούλημα του ιερού ονόματος της Μακεδονίας». Η συγκέντρωση του κόσμου θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των Φραγκούλη Φράγκου, Νίκου Λυγερού, π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη, Στέργιου Καλόγηρου και Κώστα Καραΐσκου.

Σε δηλώσεις του στη «δημοκρατία» ο κ. Φράγκος, επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, σημείωσε: «Να ρωτηθεί ο κόσμος εάν δέχεται να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε άρον άρον. Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση τη χρήση του όρου Μακεδονία. Εάν το αποδεχτεί η κυβέρνηση, θα είναι ακόμα ένα μνημόνιο παράδοσης της χώρας».

Στο συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν το «παρών» βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη γραμμή θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Μαζική συμμετοχή ζητούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες της Θεσσαλονίκης και σημειώνουν πως παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο σημερινό συλλαλητήριο θα βρεθεί και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως και οι περισσότεροι αντιπεριφερειάρχες του.

■ Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Επιμελητήρια: Σε ψήφισμά της η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών καλεί την ελληνική Πολιτεία «να πράξει το ιστορικό και πατριωτικό της καθήκον, υπερασπιζόμενη την Ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας». Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος της ΕΜΣ και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Αθανάσιος Καραθανάσης είπε ότι το ψήφισμα στοχεύει και στο «να βοηθηθούν οι Ελληνες διαπραγματευτές στις συζητήσεις που θα έχουν με τους ομολόγους τους».

■ Σε κοινή ανακοίνωσή τους το ΕΕΘ, το ΒΕΘ και το ΕΒΕΘ ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν πλήρως και σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις θέσεις του, ιδίως όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ να τονιστεί ότι οι Ελληνες δεν επιθυμούμε να δούμε άλλο κράτος που θα φέρει στην ονομασία του τον ελληνικό όρο ”Μακεδονία”». Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσει και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες».

■ Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ζητά και η Παγκόσμια Αδελφότητα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. «ΟΧΙ στους σφετεριστές της Μακεδονίας» είναι το σύνθημα που θα φωνάξει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

■ Οι Πόντιοι: Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων καλεί όλες τις ποντιακές οργανώσεις να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» και να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους συν-Ελληνες ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρείται από τους Σκοπιανούς. «Η Μακεδονία είναι ελληνική» αναμένεται να βροντοφωνάξουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

■ Παρούσα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση: Στην πλατεία θα βρίσκονται και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη βόρεια Ελλάδα, όπως οι δήμαρχοι Ευόσμου – Κορδελιού και Δέλτα, Πέτρος Σούλας και Μίμης Φωτόπουλος, οι οποίοι τοποθετήθηκαν υπέρ του συλλαλητηρίου με ψηφίσματα από τα δημοτικά συμβούλια των περιοχών τους. Εκεί θα βρίσκονται και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Πέλλας, του Νεστορίου, του Δήμου Παύλου Μελά, του Δήμου Αμφίπολης κ.ά. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) σε ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως δεν θα ανεχτεί τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια.

■ Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης: Η Μοτοσυκλετιστική Ενωση Νομού Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς, ο Σύλλογος Ποντίων Λεβαία Αμυνταίου Νόμου Φλώρινας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυχρόνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουρβουρού, η Πολιτιστική Ενωση «ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ» Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Παλαιοχωρίου και Ολυμπιάδας, η Πολιτιστική Εταιρία Αρναίας, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, πολίτες από τη Λαμία, πολιτιστικοί σύλλογοι της Θάσου και της Κεραμωτής, οι αγρότες, οι πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης, η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων, η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο σύνδεσμος αποφοίτων ΣΜΥ, ο πολιτιστικός σύλλογος Παλαιοχωρίου Λιανοβεργίου, το Σωματείο Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου, η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, οι Πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης, το Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών κ.ά.

■ Δηλώνουν παρών ΠΑΟΚ και Αρης: Μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Η Μακεδονία είναι ο τόπος μας, το σπίτι μας, η Ιστορία μας. Είναι ιστορικά μία και ελληνική. Δεν είναι δική μας δουλειά να παράγουμε πολιτική, ωστόσο απαιτούμε η αλήθεια και η Ιστορία να διαφυλαχθούν με κάθε κόστος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, καλώντας τον λαό να παραστεί στο συλλαλητήριο. Ομως και ο Απόλλων Καλαμαριάς θα βρεθεί στην πλατεία Λευκού Πύργου.
Την ίδια ώρα, ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων από νομούς της Μακεδονίας ανέβαλαν η μία μετά την άλλη τους προγραμματισμένους αγώνες, προκειμένου να διευκολυνθεί ο κόσμος στη μετακίνησή του στη Θεσσαλονίκη. Μέσω social media η ΠΑΕ ΑΡΗΣ κάλεσε τον κόσμο της να παραβρεθεί στο συλλαλητήριο. «Η Μακεδονία είναι μια, μοναδική και ελληνική. Μακεδονία και ΑΡΗΣ είναι έννοιες ταυτόσημες. Ο ΑΡΗΣ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο γνήσιος πρεσβευτής της Μακεδονίας στα πέρατα της γης» ανέφερε η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

■ Προσευχή από τον Ανθιμο: Σε πανστρατιά προσευχής «υπέρ της πατρίδας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας» καλεί η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σήμερα.
Η πάνδημη και πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ανθιμου και άλλων αρχιερέων, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου από τις 7 έως τις 11 το πρωί.

Οταν 1.000.000 κόσμος φώναξε το 1992 «Σκοπιανοί, μολών λαβέ»

Τα χαράματα της 14ης Φεβρουαρίου 1992, μια ιστορική ημέρα ξημέρωνε για τη Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι από όλη τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο και αλλού, βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν και να βροντοφωνάξουν ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική.

Το «παρών» έδωσαν βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ, με τον Λεωνίδα Κύρκο να χαρακτηρίζει τη διαδήλωση «μια τεράστια λαϊκή εκδήλωση, που τη χαρακτήριζε η έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της Ιστορίας, υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομιάς». «Διαβαίνω τους δρόμους της άγιας πόλης, παντού φωνές. Συλλαλητήριο που ξεπερνά συνόρων γραμμές» τραγούδησε δύο χρόνια αργότερα ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Πριν από την ιστορική εκείνη ημέρα είχε προηγηθεί πυρετός προετοιμασιών για την πανστρατιά της 14ης Φεβρουαρίου. Ως γνωστόν, την προηγούμενη χρονιά, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στα Σκόπια η κυβέρνηση κήρυξε την ανεξαρτησία του κράτους με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και σύμβολο το αστέρι της Βεργίνας. Στις αρχές Ιανουαρίου του 1992 υπέβαλε αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ με το όνομα αυτό, ενώ λίγες ημέρες αργότερα η Βουλγαρία γινόταν η πρώτη χώρα που την αναγνώρισε ως «Μακεδονία». Η βόρεια Ελλάδα πήρε «φωτιά».

Συντονισμός

Στα τέλη Ιανουαρίου συγκροτήθηκε η Μακεδονική Επιτροπή για να συντονίσει το συλλαλητήριο που προγραμματίστηκε να γίνει μέσα σε μόλις δέκα ημέρες από την ανακοίνωσή του! Σύλλογοι Μακεδόνων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, και φυσικά στην Ομογένεια, έκαναν δωρεές για τη διοργάνωση του μεγάλου συλλαλητηρίου. Απλοί πολίτες δούλευαν μερόνυχτα για να ετοιμάσουν τα εκατοντάδες πανό που πλημμύρισαν την πόλη. Την παραμονή του συλλαλητηρίου η εφημερίδα «Μακεδονία» έγραφε: «Η πόλη θα ντυθεί στα γαλανόλευκα και λίγο πριν το μεσημέρι θα νεκρώσουν όλες οι λειτουργίες. Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, νοικοκυρές και συνταξιούχοι θα υψώσουν τη φωνή τους εναντίον των παραχαρακτών της ιστορίας της Μακεδονίας και θα τραγουδήσουν το “Μακεδονία, ξακουστή”».

Σε πολλές περιοχές τελέστηκε ολονύχτια αγρυπνία. Το πρωί μπάντες παιάνιζαν στους δρόμους των 13 πρωτευουσών των νομών της Μακεδονίας, καθώς τα λεωφορεία ξεκινούσαν για τη Θεσσαλονίκη. Τα ταξί είχαν αναρτήσει πινακίδες, που έγραφαν «μετακίνηση δωρεάν», ενώ δωρεάν ήταν η μεταφορά και με τα ΚΤΕΛ. Ολα τα σχολεία ήταν κλειστά για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι μαθητές. Η ώρα έναρξης του συλλαλητηρίου ήταν 12.30 το μεσημέρι, αλλά ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από τις 9 το πρωί και να σχηματίζει σιγά σιγά λαοθάλασσα. Μια πομπή με 20 μητροπολίτες στην κεφαλή της περπάτησε από τη Μητρόπολη προς το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς». Χιλιάδες φίλαθλοι του Αρη, του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να κατευθυνθούν όλοι μαζί προς την πλατεία Αριστοτέλους. Λίγο μετά τις 12, ο κόσμος ξεπερνούσε πια το 1.000.000. Δεκάδες μπάντες έπαιζαν παραδοσιακά τραγούδια και εμβατήρια. Κόσμος χόρευε στο κέντρο της πλατείας, στα μπαλκόνια και στις ταράτσες των πολυκατοικιών. Στον ουρανό πετούσαν τέσσερα ελικόπτερα για τη μετάδοση τηλεοπτικών πλάνων. Στην κεντρική εξέδρα ανέβηκαν και μίλησαν κατά σειράν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, ο δήμαρχος Βέροιας Ανδρέας Βλαζάκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ντίνος Κοσμόπουλος. Την ώρα των ομιλιών εκατοντάδες περιστέρια πέταξαν στον ουρανό. Ακούγονταν συνθήματα, όπως «Ειρήνη, συνεργασία, ασφάλεια», «Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε εδώ», «Κάτω οι πλαστογράφοι της Ιστορίας», «Μακεδονία, η ασπίδα της Ελλάδας», «Σκοπιανοί, μολών λαβέ». Ο κόσμος άρχισε να διαλύεται κατά τις 4 το απόγευμα. Το μήνυμα του λαού είχε σταλεί – και ήταν βροντερό.

«H ψυχή μας είναι το όνομά μας» 

Περίπου έναν μήνα μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το 1992, έξι μεγάλοι Ελληνες, έξι διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες της χώρας μας, συνυπέγραψαν μια ιστορική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΟΚ τότε), με την οποία καλούσαν τις Βρυξέλλες να μην αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία. «Η ψυχή μας είναι το όνομά μας» κατέληγε το κείμενο.

Η επιστολή ήταν η ακόλουθη: «Οι υπογραφόμενοι θεωρούμε υποχρέωσή μας τόσο απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ελλάδα όσο και απέναντι στη μεγαλύτερη πατρίδα μας την Ευρώπη να απευθυνθούμε σε εσάς και να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα. Σας είναι ασφαλώς γνωστή η προσπάθεια που άρχισε παλιότερα και συστηματοποιήθηκε μετά το 1944 με την ίδρυση, στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ενός ομοσπονδιακού κρατιδίου υπό το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με αποκλειστικό στόχο, τότε και τώρα, την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, εντός των οποίων περικλείεται η ελληνική Μακεδονία ως περιοχή της βόρειας Ελλάδας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, κατοικούμενη από αμιγώς ελληνικό πληθυσμό. Μέχρι σήμερα, η αυθαίρετη χρήση της ιστορικής ονομασίας “Μακεδονία” από το ομόσπονδο κρατίδιο των Σκοπίων αποτελούσε, τυπικά τουλάχιστον, εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας. Από τη στιγμή όμως που θα συμβεί να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως χωριστό κυρίαρχο κράτος, υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, και αποκτήσουν έτσι διεθνή υπόσταση ως “Μακεδονία”, η επιβουλή κατά της Ελλάδος καθίσταται κατάφωρη και αναπόφευκτη.

Διότι αυτό το νέο κράτος με το όνομα “Μακεδονία”, καθώς δεν καλύπτει το σύνολο, αλλά μέρος μόνο του γεωγραφικού χώρου τον οποίο υποδηλώνει το όνομά του, θα τείνει, τόσο αντικειμενικά όσο και υποκειμενικά, να λειτουργεί ως “εθνικό κέντρο”, πράγμα που συνεπάγεται “δυνάμει” εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος των γειτονικών κρατών, καλλιεργώντας έτσι τον αλυτρωτισμό στους κατοίκους του, παρά το ότι αυτοί διαφέρουν εθνολογικά (είναι Σλάβοι, Αλβανοί και Τούρκοι) από τους κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας.
Η ειρήνη στα Βαλκάνια προϋποθέτει τον σεβασμό των συνόρων.

Η χρήση της ονομασίας “Μακεδονία” από ένα αναβαθμισμένο πλέον σε ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων συνιστά απροκάλυπτη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, μια αμφισβήτηση που δεν εκτοπίζεται και δεν εξουδετερώνεται ούτε με διεθνή σύμφωνα ούτε με συνταγματικές διατάξεις. Με τον σφετερισμό και την ιδιοποίηση της ονομασίας “Μακεδονία” τα Σκόπια -αν το κράτος τους τύχει της αναγνώρισής σας- δημιουργούν ένα πλάσμα (fiction), το οποίο θα δηλώνει καθημερινά στη διεθνή κοινότητα και καλλιεργεί στους κατοίκους του, ως “εθνικό όραμα”, την προοπτική μιας “ενιαίας Μακεδονίας”, τμήμα της οποίας θεωρείται και η λεγόμενη “Μακεδονία του Αιγαίου” -όπως σκοπίμως και μονίμως αποκαλούν την ελληνική Μακεδονία- με στόχο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που κατοικείται 100% από Ελληνες.

Τέτοια ήταν, άλλωστε, καθώς το μαρτυρούν πάμπολλα στοιχεία, η προοπτική που αρχικά, όταν το 1944 ο Τίτο ίδρυσε το ομόσπονδο κρατίδιο της “Μακεδονίας” και κατασκεύασε αντίστοιχη “εθνότητα”. Εν όψει όλων των ανωτέρω, η εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τυχόν αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ονομασία “Μακεδονία” θα αποτελούσε επίσημη αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας και συνακόλουθα βαρύτατο πλήγμα κατά ενός μέλους της Κοινότητας. Ο ελληνικός λαός -αυτό έδειξαν και οι 1.000.000 διαδηλωτές που ξεχείλισαν τους δρόμους της μακεδονικής πρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης, στις 14 Φεβρουαρίου- δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορέσει να παραμείνει απαθής μπροστά σ’ αυτή την απειλή κατά της εθνικής του υπόστασης και της εδαφικής του υπόστασης και της εδαφικής του ακεραιότητας. Ελπίζουμε ότι θα θελήσετε να λάβετε υπόψη σας όσα θεωρήσαμε σκόπιμο, όχι από απλή ευαισθησία, αλλά ως ηθική, νομική και πολιτική υποχρέωσή μας, να θέσουμε υπόψη σας. Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας»

■ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (ποιητής, Βραβείο Νόμπελ 1979)
■ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ (ακαδημαϊκός, πρόεδρος ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”)
■ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ – ΑΡΒΕΛΕΡ (καθηγήτρια στη Σορβόνη, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης)
■ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ (καθηγητής, πρώην κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αμιένης)
■ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (ηθοποιός, βουλευτής Επικρατείας, πρώην υπουργός Πολιτισμού)
■ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο, Πανεπιστημίου του Χάαγκεν Γερμανίας)».

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα