Αριστοτέλους: Κατάντησε η «οδός του λαθρεμπορίου»

Εγινε στέκι οργανωμένων κυκλωμάτων, τα οποία διακινούν λαθραία τσιγάρα και καπνό, και εμπλέκονται σε αιματηρούς καβγάδεςΤριτοκοσμική είναι η εικόνα στην οδό Αριστοτέλους, στη «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης, γύρω από τις παραδοσιακές αγορές, όπου δρουν ανεξέλεγκτα οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία διακινούν λαθραία τσιγάρα και καπνό και ταυτόχρονα εμπλέκονται σε αιματηρούς καβγάδες. 

Η ασύδοτη κατάσταση κινητοποίησε τους φορείς της Θεσσαλονίκης, προεξαρχόντων των επιμελητηρίων και ειδικότερα του επαγγελματικού, οι οποίοι, ψάχνοντας για λύσεις, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν το πρόβλημα.

Οι φορείς αποφάσισαν να ζητήσουν να προωθηθεί νομοθέτημα με το οποίο θα γίνονται πολύ πιο αυστηρές οι ποινές όσων συλλαμβάνονται επανειλημμένως για λαθρεμπόριο, αλλά και διάταξη για να γίνουν πιο υψηλά τα πρόστιμα, που σήμερα είναι πολύ μικρότερα από το μεροκάματο ενός διακινητή λαθραίων τσιγάρων, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη.

Επίσης, θα προταθεί η θεσμοθέτηση προστίμου και στον αγοραστή, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξεταστεί πρόταση για τοποθέτηση, με έξοδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ενός μόνιμου αστυνομικού φυλακίου στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Η κατάσταση χειροτερεύει»

«Στο παρελθόν το ΕΕΘ έχει κάνει δύο μηνυτήριες αναφορές, δεκάδες επιστολές στις Αρχές και έχει αναδείξει επίσης δεκάδες φορές το θέμα στον Τύπο, ωστόσο η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο: Καταρχάς πλήττεται η εικόνα της πόλης με όλες αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες, ενώ κινδυνεύουν άνθρωποι, αφού οι συμπλοκές μεταξύ των λαθρεμπόρων είναι σχεδόν καθημερινές. Ταυτόχρονα, απειλείται η δημόσια υγεία γιατί τα λαθραία τσιγάρα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι, παράλληλα, υπάρχουν τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις νόμιμες επιχειρήσεις που πωλούν τα ίδια προϊόντα.

«Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχει κλιμάκιο για να κάνει ελέγχους σε ένα περίπτερο ή σε μια καφετέρια για το αν κόπηκε μία απόδειξη και δεν υπάρχουν ποτέ διαθέσιμοι άνδρες για να διώξουν τους λαθρομετανάστες που πουλάνε τσιγάρα ή απλώνουν σε σεντόνια την πραμάτεια τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα