Σεμινάρια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για ορειβάτες και σκιέρ

Με εκπαιδευτή έναν Γάλλο επαγγελματία οδηγό βουνού, ο οποίος ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των χιονοστιβάδων, και με τη συνεργασία του γαλλικού οργανισμού ΑΝΕΝΑ……(Association Nationale pour l’Étude de la Neige et des Avalanches) η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), μετά και τα πολλά ατυχήματα ορειβατών που σημειώθηκαν στον Ολυμπο, οργανώνει τον Φεβρουάριο εκπαιδευτικές δράσεις για την ασφαλή κίνηση στο βουνό.

«Το βουνό θα είναι πάντα επικίνδυνο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Οποιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να κινηθεί σε ορεινούς όγκους μόνος του καλό θα είναι να έχει τις γνώσεις, να έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις για να είναι σε θέση να εκτιμά την επικινδυνότητα του βουνού και να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις» τόνισε ο Νεκτάριος Παρμάκης, υπεύθυνος Εκπαίδευσης στο Τμήμα Ορεινής Διάσωσης της ΕΟΔ.

Τα σεμινάρια της ΕΟΔ, που θα διεξαχθούν στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, αφορούν τις χιονοστιβάδες, αλλά ακολουθούν ένα πρωτόκολλο, το οποίο πρέπει να τηρείται πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα, είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα. Οι εκπαιδεύσεις έχουν να κάνουν με την προετοιμασία πριν από το πεδίο, την αξιολόγηση όταν είμαστε στο πεδίο και την αξιολόγηση κατά την κίνηση, εξήγησε ο κ. Παρμάκης.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που οργανώνουν εκδρομές, που κινούνται μόνοι τους στο βουνό χωρίς πραγματικούς γνώστες οι οποίοι μπορούν να κάνουν εκτίμηση του κινδύνου, ανέφερε. Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης, όπως διευκρίνισε, είναι πρακτικό και βιωματικό, γίνεται στο πεδίο και στο θεωρητικό κομμάτι, που διεξάγεται μέσα σε αίθουσα, παρατίθενται παραδείγματα με προβολή βίντεο και case study, ώστε να είναι πιο εύκολη η αφομοίωση.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εκτιμά ότι η φετινή χειμερινή σεζόν 2017-2018 είναι ιδιαίτερη, καθώς από την αρχή της υπήρξαν περιστατικά ατυχημάτων και σε δύο περιπτώσεις ευθύνονταν τα στρώματα χιονιού. Η κατάσταση στα βουνά χαρακτηρίζεται ασταθής λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν πολύ νωρίς τον χειμώνα σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις επιπρόσθετες υγρές χιονοπτώσεις, αναφέρει, και εφιστά την προσοχή στον ορειβατικό κόσμο με αφορμή τα πρόσφατα δυστυχήματα στον Ολυμπο και στη Βασιλίτσα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα