Ανοίγει ο δρόμος για σπουδές Κινέζων φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ

Υποχρεώνεται σε αλλαγή πλεύσης ο ΓαβρόγλουΑθήνα καλεί Πεκίνο για προσέλκυση Κινέζων φοιτητών. Η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποδείχθηκε μόνο η αρχή στο άνοιγμα των σινοελληνικών σχέσεων, που τείνουν πλέον να επεκταθούν και στο επίπεδο των πολιτιστικών και των εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Τους τρόπους προσέλκυσης Κινέζων φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των εγχώριων ιδρυμάτων, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας των ελληνικών ΑΕΙ με αντίστοιχα της Κίνας συζήτησε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, τον οποίο συνόδευαν υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής πρεσβείας.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η αξιοποίηση του υφιστάμενου διμερούς Πρωτοκόλλου Εκπαιδευτικής Συνεργασίας, που αποτελεί τη βάση συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια, και εν γένει το εκπαιδευτικό σύστημα και η οικονομία της χώρας, θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη και την επέκταση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων με την Κίνα, εκμεταλλευόμενα την επιθυμία της χώρας του κόκκινου δράκου να ανοιχτεί στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα.

Ηδη, εκτός από το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάζεται με την Κίνα μέσα από το πρόγραμμα που απευθύνεται σε Κινέζους φοιτητές οι οποίοι ήδη φοιτούν στη Φιλοσοφική Σχολή, μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Βέβαια, προκειμένου να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έλευση Κινέζων φοιτητών στην Ελλάδα θα πρέπει η κυβέρνηση να αποβάλει αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις, όπως αυτή της πληρωμής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα ή στα αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ήδη αξιόλογα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα