Πιέσαμε τον Καραμανλή για Σκόπια!

Κυνική ομολογία Πάιατ για τη στάση των ΗΠΑ στο εθνικό ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον ΜπουτάρηΡεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν τελικά η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, που μίλησε για το Σκοπιανό, ενώ παραδέχτηκε ότι παλαιότερα οι ΗΠΑ άσκησαν μεγάλη πίεση για το συγκεκριμένο θέμα εννοώντας την κυβέρνηση Καραμανλή.

Ο κ. Πάιατ, συνοδευόμενος από την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρεμπέκα Φογκ, έφτασε περίπου στις 6 το απόγευμα, με τον κ. Μπουτάρη να τον υποδέχεται στο γραφείο του, παρουσία της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώς Γούλα, του αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Πέγκα και του ειδικού συμβούλου του Λεωνίδα Μακρή. Ο κ. Πάιατ δεν μάσησε τα λόγια του και μετά τα τυπικά πέρασε στο κυρίως μενού και μίλησε για το Σκοπιανό.

Χαρακτήρισε πολύ καλή συγκυρία ότι επικεφαλής της κυβέρνησης της γείτονος είναι ο Ζόραν Ζάεφ και όχι ο Nίκολα Γκρούεφσκι, θεωρώντας ότι έχει αλλάξει το κλίμα στη γείτονα και ίσως βοηθηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μπουτάρης συμφώνησε μαζί του και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, όσο και στο τραπέζι που παρέθεσε προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Σκοπιανό πρωθυπουργό, σε κεντρικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακό είναι ότι Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν «καίγονται» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και ότι η χώρα του δεν έχει διάθεση να παρέμβει στην εξέλιξη της υπόθεσης. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι η χώρα του, πριν από λίγα χρόνια, άσκησε μεγάλη πίεση στην Ελλάδα, εννοώντας την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή!

Οσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, συζητήθηκε η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα, με τους Αμερικανούς να θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης, καθώς πέρυσι τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα, ενώ εκτός από τις εταιρίες αναμένεται να επισκεφτούν την πόλη και πολιτικοί των ΗΠΑ.

Τέλος, οι δύο άνδρες συζήτησαν το πρόγραμμα Study in Thessaloniki, με τον δήμαρχο της πόλης να προτείνει την ανταλλαγή φοιτητών μέσα από summer school.

Προκλητική παρέμβαση για τις κινήσεις Σαββίδη

Προκλητική παρέμβαση για δεύτερη φορά σε σχέση με τη δράση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Οι δύο άνδρες, που συναντήθηκαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, συζήτησαν αρκετά θέματα, ωστόσο ο κ. Πάιατ ρώτησε επίμονα για τον κ. Σαββίδη και την επιχειρηματική δράση του στην πόλη και την υπόλοιπη περιοχή, βγάζοντας τετελεσμένα και πολιτικά συμπεράσματα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αρχικά τόνισε ότι γνωρίζει την αγάπη που έχει η Θεσσαλονίκη στον κ. Σαββίδη και έκανε την πρώτη ερώτησή του, που ήταν γενική και αφηρημένη, του στιλ «Τι κάνει ο Σαββίδης;», όμως αμέσως μετά ρώτησε αν θα κατασκευάσει μαρίνα μπροστά από το ξενοδοχείο «Makedonia Palace».

Ο κ. Μπουτάρης τού απάντησε ότι ο κ. Σαββίδης είναι ένας δραστήριος επιχειρηματίας, ο οποίος στηρίζει σημαντικά την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Πάιατ δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει και για την εμπλοκή του στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, καθώς ο κ. Σαββίδης συμμετέχει στην κοινοπραξία η οποία σε λίγο καιρό αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση του ΟΛΘ και μάλιστα ανέφερε ότι η χώρα του ξέχασε τα Βαλκάνια κι άφησε τη Ρωσία να κατέβει σε αυτά, συνδέοντας την επιχειρηματική δράση του κ. Σαββίδη με τη Μόσχα.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα