Αναίμακτη αλλαγή καρδιακής βαλβίδας και στην Ελλάδα

Και ανάταξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με ραδιοσυχνότητεςΑλλαγή βαλβίδας στην καρδιά με καθετήρα, μέσα σε 24 ώρες, με αναίμακτη μέθοδο, αντί για πολύωρο χειρουργείο! Κι όμως, γίνεται! Η μικρή αυτή επεμβατική τεχνική, που εφαρμόζεται από μικροχειρουργό στην Ελλάδα, αλλάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών, θα παρουσιαστεί στο 3ο Περιφερειακό Ιατρικό Συνέδριο Exploring Novel Medical Frontiers 2018, το οποίο διοργανώνεται από τις 26 έως τις 28 Ιανουαρίου στο «Grand Hotel Palace», στη Θεσσαλονίκη. 

Στο συνέδριο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, διευθυντής του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δρ Θανάσης Νοτόπουλος, περισσότεροι από 80 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν ιατρικές καινοτομίες, οι οποίες απευθύνονται όχι μόνο στην ιατρική κοινότητα αλλά και στους ασθενείς.

«Ανάμεσα στις καινοτομίες», όπως σημειώνει ο κ. Νοτόπουλος, «είναι η μέθοδος Stretta, μία μη χειρουργική, αναίμακτη μέθοδος για την ανάταξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης». Η ανάταξη επιτυγχάνεται από ενδοσκόπιο και ραδιοσυχνότητες, και η μέθοδος θα παρουσιαστεί από γαστρεντερολόγο ο οποίος την εφαρμόζει στις Βρυξέλλες με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία ταλαιπωρεί 500.000 Ελληνες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Σταύρος Τρύφων. «Οι ασθενείς λαμβάνουν σήμερα σύγχρονη εισπνεόμενη αγωγή, με την οποία βελτιώνεται και παρατείνεται η ζωή τους. Σε μία ειδική ομάδα αυτών των ασθενών λείπει ένα ένζυμο, η Α1 αντιθρυψίνη, κάτι το οποίο εντοπίζεται μόνο με γονιδιακό έλεγχο.

Ο έλεγχος αυτός μπορούσε να γίνει μόνο στη Γερμανία και την Ιταλία. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη γονιδιακή αυτή εξέταση σε κέντρο αναφοράς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας» λέει ο κ. Τρύφων, ο οποίος εξηγεί ότι, εφόσον εντοπιστεί η έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου, οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε γονιδιακή θεραπεία υποκατάστασης του ενζύμου, να αλλάξει η φυσιολογία των πνευμόνων τους και να σωθεί η ζωή τους. Μάλιστα, στην Ελλάδα, από τους 12.000 ασθενείς οι οποίοι έχουν την έλλειψη αυτού του ενζύμου, υποβάλλονται σε θεραπεία μόνο 28… Εξάλλου, το κέντρο αναφοράς που αναπτύσσεται στη Λάρισα θα είναι κέντρο αναφοράς για όλα τα σπάνια νοσήματα.

Ντόνια Κανιτσάκη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα